Menü

Mire figyelj, ha epeköved van

Sokféle emésztőrendszeri gyulladásos betegséget ismerünk, ezekből az egyik leggyakoribb az epekő jelensége, mely kellemetlen tünetekkel járhat. Érdemes pár dologra odafigyelni, ha a betegség felüti fejét.

A magyar konyha fűszeres, sokszor zsíros ételei sokszor okozhatnak gondot az emésztőrendszeri betegségek kialakulásánál. Akinek érzékenyebb gyomra van, az már jól tudja, hogy a nagyon fűszeres, magas zsírtartalmú ételek bizony megviselik a szervezetet. Májunk termeli az epefolyadékot, melynek az emésztési folyamatoknál van jelentős szerepe. A benn található epesav az, ami segít lebontani a bevitt zsírokat és ezen felül még segíti a felszívódásukat is, hiszen vízoldékonnyá teszi őket, valamint a zsíroldékony vitaminok bélben való felszívódását is támogatja. Amikor éppen nem eszünk, az epefolyadék az epehólyagban várakozik, majd amikor táplálék kerül a gyomorba, akkor ez a hólyag összehúzódik és kiüríti a benne lévő folyadékot a bélrendszerbe.

Amikor gyulladás lép fel az epehólyagnál, vagy éppen egy epekő nehezíti az összehúzódási folyamatot, akkor ez nagyon fájdalmas, görcsös állapotot tud előidézni. Az epefolyadék sokféle összetevőből áll, vannak benne zsírsavak, lecitin, víz, epesav és ásványi sók. Ezen összetevők aránya attól függ, hogy hogyan étkezünk. Amennyiben az epehólyag nem tud megfelelően kiürülni, akkor az epefolyadék összetevői változnak, a folyadék sűrűsödik, és ebből alakulnak kis az epekövek. Ezek a kövek különböző méretűek lehetnek, az egészen kicsi köveket sokszor észre sem veszik a tulajdonosaik.

Az epekövesség tünetei igen jellegzetesek és akkor jönnek elő általában, amikor valamilyen nehezen emészthető ételt fogyasztunk, mert az epehólyag próbál segíteni az emésztésben, ellenben az epekő megakadályozza az epefolyadék kiürítését és ettől a hólyag görcsös állapotba kerül. A tünetek lehetnek késszúrás jellegű fájdalom, hasfájás, fájdalom, mely kisugárzik a vállakba, többnyire a jobb vállba, lapockák környékére, és jelentkezhet hányinger, sőt rosszabb esetben hányás is. A legsúlyosabb esetekben a bőr sárgásan elszíneződik, és láz is kialakulhat. Diagnózis viszonylag gyorsan felállítható hasi ultrahangos vizsgálat segítségével, vagy más képalkotó vizsgálati módszerrel. Súlyos tünetek esetén azonnal orvosi ellátás szükséges.

Azoknak érdemes jobban odafigyelni étkezésükre, akik túlsúlyosak, cukorbetegségben, vagy májbetegségben szenvednek, keveset mozognak, esteleg ösztrogén tartalmú gyógyszeres kezelés alatt állnak. Különösen veszélyeztettek a kismamák, akiknél a magzat sok helyet foglal el, vagy fekvésre vannak ítélve. Amennyiben a már kialakult problémával nem foglalkoznak kellőképpen, epevezeték elzáródással, epehólyag gyulladással, hasnyálmirigy-vezeték elzáródással is lehet, hogy szembe kell nézni. Az epekő kezelését gyógyszeres kezeléssel, illetve műtéti úton lehet elérni.

Megelőzésében az első és legfontosabb az egészséges étrend kialakítása. Be kell iktatni a rendszeres napi étkezést és a rostokban gazdag ételek fogyasztását. Sok gyümölcsre és zöldségre van szüksége szervezetünknek. Ügyelni kell a túlzottan zsíros ételek elkerülésére, de nem szabad teljesen kiiktatni a zsírokat. A lassú, ütemezett fogyással és az egészséges testsúly fenntartásával a tünetek megelőzhetők, de ehhez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás is. Kerüljük el a kávéfogyasztást, ha üres a gyomrunk, és, ha lehet, akkor mérsékeljük a cukorbevitelt is. Fogyasszunk sok folyadékot, ebből is inkább szénsavmentes vizet, hiszen ez is fogja segíteni a bélrendszer megfelelő kiürülését.

Az epekő sokszor láthatatlan marad, néhány tünetért nem is tesszük felelőssé, de az erős fájdalmak, görcsös állapotok, főleg étkezés után már árulkodó jelek lehetnek. Figyeljünk oda a rendszeres, rostokban gazdag étkezésre, a testmozgásra és az elegendő folyadékbevitelre, melyekkel elkerülhetjük a súlyosabb állapotokat.

Raynaud-szindróma tünetei és kezelése

A Raynaud-szindróma egy olyan tünetegyüttes, amelynél a végtagokban (leginkább az ujjak végein, de változatos kiterjedésben) keringészavar áll be. Ennek következtében az ujjak vége ellilul, előtte azonban éles határokkal kifehéredik, a bőr feszül és fáj. A keringészavar vagy a szindrómához társuló, azt kiváltó betegségek miatt az ujjvégek kisebesedhetnek, elhalások jöhetnek létre, száraz gangréna, üszkösödés alakulhat ki rajtuk.

Hogyan végezzük el a bemelegítést?

A bemelegítés legalább olyan fontos része minden sportnak, mint maga a tényleges edzés, ugyanis ezzel készítjük fel a szervezetet és az izmokat a terhelésre. A bemelegítés mindössze 5-10 percet vesz igénybe.

Mi határozza meg, hogy mekkora a fájdalomküszöbünk?

Mi a fájdalomküszöb? Azt a határt nevezzük fájdalomküszöbnek, ahol a fájdalom kezdődik. Más szavakkal az a legkisebb inger, amely már fájdalmat vált ki. A fájdalomküszöb mindenkinél más és más, lehet alacsony és magas, nagyon sok tényező befolyásolhatja.

Kávét kollagénnel? Igen!

A kollagén szóval gyakran találkozunk, kozmetikumok összetevői, étrendkiegészítők fontos elemei, táplálékkiegészítők, melynek bevitele bizonyos kor felett egyre indokoltabbá válik, azonban joggal kérdezik, hogy hogyan kerül a kávéba kollagén?

“30 éves sem vagy, de már kopaszodsz”

Állítólag már Julius Caesar is szenvedett attól, hogy napról napra egyre kevesebb haja van, ezért mindent kipróbált, hogy visszaszerezze a természetes koronáját. A férfiak szőrzete mindig is beszédtéma. Évszázadok óta úgy tartjuk, hogy a férfias férfi tetőtől talpig szőrös, na de őszintén azért kopasz férfiak is lehetnek sármosak, például ki mondaná, hogy Bruce Willis nem nézett ki jól fiatalon. Ebben a cikkben a (fiatalkori) kopaszodással foglalkozunk, megtudhatjuk, hogy miért alakul ki, milyen lelki problémákat okoz és, hogy hogyan lehet küzdeni ellene már ha akarunk.