Menü

Rossz szokások, amik károsan hatnak az agyunkra

Ki ne szeretne minden nap friss és üde gondolkodással állni az életéhez, legyen az munka, magánélet, vagy bármi más. Íme pár tipp, miket érdemes elkerülni a nap folyamán.

Sokszor agyunk nincs toppon, amikor szükségünk lenne rá, mert olyan szokásaink vannak, amik káros vagy negatív hatással vannak agyi működésünkre. Amikor az egészségünkről beszélünk, nem csak például a megfázás vagy gyomorgondok elkerülése a dolgunk, hanem agyunk karbantartása is, azaz oda kell figyelnünk mentális egészségünkre is. Sokat tehetünk azért, hogy ne boruljon ránk az agyköd, tudjunk koncentrálni, vagy megfelelően gondolkodni, csupán oda kell figyelnünk pár dologra.

Az első és legfontosabb, hogy hagyjunk agyunknak elég időt pihenni. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra nem csak szerveinknek van szüksége. A kevés alvás növeli az esélyét egy demencia vagy Alzheimer-kór kialakulásnak is. Kialakulhat kóros fáradékonyság, fejfájás és hormonháztartásunk is felborul. Ehhez ki kell alakítanunk egy olyan környezetet, ahol kerüljük az erős fényt, a zajokat, és legfőképp az okoseszközöket. A következő a mozgás. A mozgásszegény életmód erős befolyással van egyik legfőbb szervünkre, hiszen, ha nem mozgunk eleget, akkor bekopogtathat egy magas vérnyomás, esetleg cukorbetegség, szívet érintő gondok, amik mind-mind magukkal ránthatják a már említett Alzheimer-kórt.

A vérkeringés helyes működése elengedhetetlen agyunk működésének szempontjából, így érdemes beiktatni legalább heti szinten egy kis sportolást. Térjünk át az étkezésre. A reggeli éhgyomorra elfogyasztott kávé jól esik, felpörget, de a kortizol szintet is feltolja, emellett a reggeli kihagyása sem túl okos döntés, mivel a vércukor szintünk leesik, ez pedig negatív hatással lesz agyi funkcióinkra. Azok is figyeljenek oda, akik túlzott mértékben fogyasztanak gyorséttermi láncokban készült ételeket, mert hajlamosak lesznek túlenni magukat, és rengeteg felesleges zsírt visznek be szervezetükbe.

Kerüljük a túl cukros ételeket és italokat is, mivel a túlzott cukorbevitel rossz hatással van a hosszútávú memóriára és a tanulási képességekre is. Próbáljuk kerülni a multitaskiget, hiába élünk ebben a felgyorsult világban, ahol elvárt a „mindent gyorsan és egyszerre intézzünk” elve. Az, hogy egyszerre több dologra összpontosítunk, megemeli a kortizol és adrenalin szintet, ami pedig egy non-stop riadókészültségre készteti az agyat. Ezzel együtt kapunk egy információ túladagolást is, amitől pedig nem fogunk tudni emlékezni mindenre, amire kellene, mivel az agyunk elkezd szelektálni.

A feledékenységtől stresszesek leszünk, amitől pedig elindul egy ördögi kör. Végül pedig keressünk társasági eseményeket, például iktassunk be egy teázást a barátokkal. Egyrészt a magány a kognitív (gondolkodással kapcsolatos) agyi funkciókra rossz hatással van, másrészt egy kis kimozdulás a mókuskerékből frissítő hatással és kikapcsolódással hozzájárul a mentális pihenéshez.

Figyeljünk arra, hogy agyunkat is karban tartsuk, hiszen minden nap szükségünk van a gondolkodásra, hogy eredményes és kevésbé fáradt napokat éljünk meg.

A munkavállalói felmondás okai

A próbaidő alatti felmondásnak több indikátora is lehet, melyekre kiemelt figyelmet kell fordítania a cégeknek annak érdekében, hogy akár félévnyi szinte felesleges munkától kímélhesse meg magát. Fontos megjegyezni, hogy ebben a cikkben csak a munkavállalói oldalt vesszük figyelembe.

Vállalkozni vagy alkalmazottnak lenni?

Vállalkozó vagy alkalmazott – Hogyan lehet biztos jövőképem? Gyakran halljuk, hogy jó lenne vállalkozni valamivel, és függetlennek lenni a főnöktől, vezetőktől. Valamint, hogy az üzletemberek jól keresnek. A valóságban azonban ez a kép sokkal árnyaltabb. De mi is az alapvető különbség a kettő között? Egyéni szinten mely választás lehet jobb?

Hálószoba kényelmesen és stílusosan!

Ha az Önök számára is fontos a hálószoba berendezése, akkor hozok pár ötletet, hogyan lehet kényelmes és stílusos!

Üdülni bérelt autóval. Mire figyeljünk, mire készüljünk?

Sokan utaznak úgy, hogy már a repülőtéren bérelt autót használnak a nyaralásuk vagy üzleti útjuk idején. Kényelmes megoldás ez, ami sokszor elég drága, egy-egy ritka esetben pedig szükséges, ha nem az EU-n belül utazik valaki, vagy rövid idő alatt nagyon sok helyre kell eljutnia. Ilyenkor jó tisztában lenni a járműhöz kötött és köthető biztosításokkal, és betartani néhány szabályt, mert az olcsó bérlet a végén könnyen nagyon drágává válhat.

Miért fontos az aktív pihenés?

Pihenés alatt sokszor azt értjük, hogy a munkahelyről hazaérvén elnyúlunk a nappaliban a kanapén, és bekapcsoljuk a televíziót. Pedig létezik olyan, hogy aktív pihenés, amit érdemes beiktatni az életünkbe, hiszen rengeteg pozitív hatása van!