Menü

Drasztikusan megnőtt a rövidlátó gyerekek száma

Sajnos folytathatnám is tovább a címet úgy, hogy a kilátások pedig még rosszabbak. Kutatók több, mint 200 tanulmányt néztek át, amelyek 5,5 millió gyerekre vonatkoztak, és 50 országban készültek. Az összegzésből kiderült, hogy jelentősen nőtt a rövidlátó gyerekek száma.

Nem jegyzetel jól, hibásan írja le a feladatokat, vagy egyszerűen csak hunyorogva próbálja meg elolvasni a táblára felírt szöveget - a leggyakoribb panaszok, melyekkel kapcsolatban az iskolás korú gyermekek szülei szemészhez fordulnak.

Minek köszönhető ez a romló tendencia?

Ebben többek között az is közrejátszik, hogy egyre többet nézik az okoseszközök képernyőjét a gyerekek. A természetes napfény hiánya szintén hozzájárulhat a rövidlátás kialakulásához. A megkérdezett szülők otthon igyekeznek kontrollálni a gyerekek okoseszköz-használatát, de ez kevésnek bizonyul.

A szakemberek szerint jelentősen csökkenteni kell a képernyők használatát és fontos, hogy a gyerekek napközben minimum egy-másfél órát a szabadban töltsenek.

Tény, hogy a gyerekek már óvodáskorban is sok időt töltenek a számítógépek, tabletek előtt, vagy a mi okostelefonjainkat nyomkodva, ami nem tesz jót a szemüknek. A szülő felelőssége, hogy naponta legalább 2-3 órát a szabad levegőn töltsön a gyerek, ugyanis a természetes fény jót tesz a látásának.

A látásproblémák kialakulásában döntő szerepet játszanak az örökletes tényezők is, így azokban a családokban, ahol a szülők, nagyszülők is szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek, különösen ajánlott a látásvizsgálat elvégeztetése a gyermeknél.

A genetikai hajlamot felerősítheti a túl sok, nem megfelelő fényviszonyok melletti, túl közelről történő olvasás és számítógép használat.

A gyermekek szemészeti vizsgálatának elvégzése 1 és 3 éves korban és az iskolakezdéskor javasolt, az éves státuszvizsgálatokon a védőnők is végeznek látástesztet, a problémák így idejében kiszűrhetők és megfelelő módon orvosolhatók. A szem hibái már pár hónapos korban kiszűrhetőek, és idejében korrigálhatóak.

A rövidlátás egyszerű vizsgálattal kimutatható, ezek teljesen fájdalommentesek - egyedül a pupillatágító szemcsepp okoz pici csípő érzést. A vizsgálat eredményei alapján elkészül a gyermek számára megfelelő szemüveg, melynek segítségével az éleslátás biztosítható.

A látásproblémák okozta koncentrációzavart, valamint fejfájást is megelőzhetjük a rendszeres szűrésekkel, szükség esetén szemüveggel. Szemüvegek ma már széles forma- és színválasztékban kaphatók, így biztosan minden kisiskolás megtalálja az egyéniségének, ízlésének legmegfelelőbb darabot, melyet azután szívesen is visel majd.

A kontaktlencsét inkább kamaszkorban javasolják az orvosok. A legkisebb korosztály számára a legfontosabb szempont, hogy strapabíró és törhetetlen legyen a szemüveg, erre a legjobb megoldás a szilikonos szemüveg, amely egy keretre erősíthető nyakpántot is tartalmaz, ami véd a leesés vagy elhagyás ellen.

Sütőtök - ne edd, kend!

Ma már számtalan, jobbnál jobb arcpakolás elérhető a drogériákban, azonban a, konyhai szépítőszereknél nincs természetesebb! Ráadásul olcsó is és a házilag elkészített arcápolásokban pontosan tudjuk mi van és mi mindenre jó.

Magas pulzus éjszaka: kell-e aggódni?

Az éjszaka jelentkező magas pulzus roppant nyomasztóan hathat arra, aki átéli, hiszen a gyors szívverés és az emiatt érzett aggodalom ördögi kört alkothatnak. Minél erősebben érezzük a szívdobogást, annál jobban aggódunk, ami tovább emeli a pulzust. Ez valóban nyugtalanító jelenség, amit mindenképpen ki kell vizsgáltatni (többnyire EKG és 24 órás Holter vizsgálat segítségével), hiszen a szapora szívműködés, mint érzés, lehet valódi tachycardia, lehet szívritmuszavar.

Tegyünk a mellrák ellen!

A mellrák kialakulása részben a véletlenen és az öröklődő géneken múlik, legalább ekkora jelentőségük van azonban az életmód és a környezeti tényezők hatásainak is. A mellrák megelőzésének számos módja lehet. Tegyünk meg mindent!

Mosható pelenka, avagy a környezetbarát alternatíva

Egyre többen használják a mosható pelenkákat, és ha még nem hallottál róluk, akkor érdemes elolvasnod ezt a cikket, hiszen ez a környezetbarát megoldás egyaránt védi a bolygónkat és a pénztárcánkat is!

Hallottál már a funkcionális diszpepsziáról?

Evés után túltelítettnek érzed magad? Puffadsz, netán görcsöl, feszít a gyomrod? Lehet, hogy FD-ben szenvedsz, érdemes kivizsgálni!