Menü

Rendrakás, a jobb életérzésért és tisztább lélekért

“Hosszú hetekig szortíroztam, válogattam, pakoltam fiókokból ki, fiókokba be, polcokról le, szekrényből ki, szekrénybe be” – ezzel töltöttem a nyári szünetem utolsó részét. Olyan dolgokkal vegyük körbe magunkat, amelyek örömet okoznak és amelyek szükségesek is. Mégis rengeteg felesleges dolgot tárolunk az üveges szekrényben, az alsó fiókokban, vagy éppen a szekrény tetején fogják a port a mindenféle kacatok.

Valahol minden embernek alapvető szükséglete, hogy szép környezetet teremtsünk az otthonunkban vagy a munkahelyünkön, inkább előbbi a fontos. Kapcsolódjunk az érzéseinkhez, ismerjük fel, hogy mire van valójában szükségünk és önismeretet szerezve éljünk tartalmas, örömteli életet, mindeközben tartsunk rendet magunk körül. Önmagunk lelkiállapotának megnyilvánulása a tárgyi környezetünk is, amelyre hatással vagyunk, és amely ránk is hatással van.

Számomra valóságos lelki megtisztulást jelentett végigmenni a folyamaton az otthonomban, átrágni magam a személyes tárgyaimon. Valamint kitakarítani a legapróbb helyekről is az évezredes port. Megszámlálhatatlanul sok fényképpel, felesleges irattal találkozunk ilyenkor, ami még a 10 évvel ezelőtti énünkre is emlékeztet. Rendrakás közben a múlt szinte fojtogatóan rám telepedett. Rengeteg fájdalom került elő a gyerekkorom magányosságából, a kamaszkorom, a gimnázium káoszából és kétségbeesettségéből. A takarítás és a pakolás örömét is az okozza, hogy elérünk valamit, szebbé tesszük a saját környezetünket, amely önmagunk lelkivilágára is hatással van.

A folyamat és a végállapot kettőse?

A takarítás esetén is igaz, hogy a folyamatot dicsérjük ne az eredményt. Azonban itt mégis igaz, hogy a végállapot a legfontosabb, vagyis ha rendet teremtünk magunk körül, az az igazi siker. A befektetett erőfeszítésre koncentrálva megadjuk magunknak azt az érzést, hogy: a kitartásunk győzött. Ennek köszönhetően hosszú távon az önbecsülésünk is megerősödik és csökkennek a negatív gondolatok az emberben. A takarítás és a tisztaság pedig a produktivitásunkra is hatással van. A munka és az öröm kölcsönhatásban vannak egymással, amelyet a rendrakáson keresztül is átélhetünk. Valamint ezáltal tehetünk egy kiegyensúlyozottabb környezetért is önmagunk körül.

Megtisztítom az asztalom, megtisztítom az elmém

A munkakörnyezetünk tisztasága, vagyis az asztalunkon lévő rend szintén fontos. Mondhatni, hogy: “Nagy lépésre szánom el magam a munkát illető felfrissülés terén és már ennek az apróságnak is érzem a hatását. Valamint alapból fegyelem szokott lenni itthon az asztalomon.” Ahelyett, hogy a kanapén elfekve pötyögnék a gépen, egyenes háttal ülök le az asztalhoz, amiről mindent eltávolítok, különös tekintettel a felgyűlt papírokra és fecnikre. Csak a reggeli kakaó marad rajta, a csempe szájú bögrében. Utána persze újratermelődnek a dolgok, fészkelődök a székben, de mindig az asztalnál ülve dolgozok.

A rendrakás bizonyos helyzetekben inspirálhat is, hiszen látunk például egy könyvet, amiből információkat vehetünk át, újból átéljük gyerekkori álmainkat, új ötleteket tanulunk meg, amelyeket alkalmazhatunk a mindennapokban és a későbbiekben. Vagy adott esetben egy teljesen új életszemléletre is rábukkanhatunk a régi könyvek, fecnik és jegyzetek világában. A változás az előttünk lévő holmik átvizsgálásának eredménye volt, és annak, hogy eldöntötték mit tartanak meg az életükben, és mi az, amit elengednek.

Ugyanezt a rendrakást digitálisan is el lehet végezni, átnézhetjük és rendszerezhetjük a számítógépünk mappáit, a telefonunk applikációit és kezdőképernyőjét, valamint különösképpen az e-mailjeinket. A modern világban a digitális munkafelületeink rendbetétele ugyanolyan fontos, mint a fizikai munkaterületünk normális fenntartása. Ha újból és újból azonosítjuk, hogy mit akarunk igazán, mi okoz nekünk örömet és ezek alapján döntjük el, mit teszünk, olyan pozitív nézőpontra teszünk szert, ami megerősít a döntéseinkben. Ha igazán el tudunk merülni valamiben, az örömmel tölt el, és ami örömmel tölt el, abban tudunk igazán elmerülni – ez egyfajta örökös körforgás.

Bajban lennénk önkéntes tűzoltók nélkül

Lakóhelyemen, a Tolna megyei Tamásiban hétvégén 150 éves fennállását ünnepelte a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület, melyet a szép kerek számhoz méltóan ünnepélyes jubileumi rendezvénnyel ünnepelt, de vajon mit is jelentenek a településeknek az önkéntes tűzoltók?

Telefonfüggőség ellen: így csökkentsd a képernyőidődet!

Az okoseszközök az életünk elengedhetetlen részévé váltak, ezzel együtt pedig megjelent egy új probléma, társadalmi jelenség: a telefonfüggőség. Mai cikkünkben tippeket adunk a tudatos telefonhasználathoz, a képernyőidő csökkentéséhez!

Őszi kiránduló helyszínek Magyarországon

Olcsó, izgalmas és hazai élményekre vágysz az őszi szezonban? Magyarország tele van olyan remek túrázós helyszínekkel, amelyeket bátran bevehetsz egyedül, gyerekekkel, de akár a barátaid társaságában is. Itt van az ősz, így lassan elő lehet venni a szekrény mélyén meglapuló túrabakancsokat. Az erdei kirándulásokhoz rengeteg páratlan szépségű magyarországi helyszín között tudtok válogatni, a cikkben ehhez nézhetünk meg ötleteteket. Az útvonalak többsége pénztárcabarát, természetközeli és kalandos élményt kínál családoknak, pároknak, de ideálisak baráti kiruccanáshoz is.

Mosható pelenka, avagy a környezetbarát alternatíva

Egyre többen használják a mosható pelenkákat, és ha még nem hallottál róluk, akkor érdemes elolvasnod ezt a cikket, hiszen ez a környezetbarát megoldás egyaránt védi a bolygónkat és a pénztárcánkat is!

Mindfulness alkalmazása a mindennapokban

A mindfulness technikának a mindennapi alkalmazása egy fontos faktor lehet abban, hogy csökkentsük a minket érő stresszt, illetve meg tudjunk békélni a gondolatainkkal és érzéseinkkel. Nem árt néha tudatosan megfigyelni azt, ami körülvesz minket!