Népszerű adventi édességünk a grillázs
- Dátum: 2024.12.07., 07:37
- Martinka Dia
- képek:pixabay
- advent, alma, cukor, dió, édesség, grillázs, házilag, karácsony, sütemény, torta
A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula a sláger, de a gesztenye is elengedhetetlen finomság. A sült gesztenye zamatáról és a téli lélekmelengető italokról, az adventi konyhai aromaterápiáról nemrég írtunk oldalunkon, most a karácsonyi hangulat másik kedvencét említjük meg, a grillázst.
Az adventi időszak egyik legfinomabb édessége a grillázs. A francia eredetű szóból származó édesség már Mátyás király udvarában is kedvelt édesség volt. Azóta leginkább esküvőkre készítik el a tortaként. A tortát az ifjú pár töri össze, és ahány darabra esik szét, annyi boldog évet fognak együtt tölteni. Szerencsehozó sütemény, több helyen szilveszterkor is elkészítik például kismalac alakúra.

Édes és ropogós, készülhet belőle torta, de apróra tördelve, esetleg darálva lehet dekoráció, ízesíthetünk vele krémet, habot.
A grillázs vagy más néven krokant a világ minden részén elterjedt édesség – természetesen országonként, tájanként nem csak az elnevezését illetően vannak különbségek, de a készítését, felhasználást és összetételét tekintve is nagy a változatosság.
A nép gyógyászatban is megjelent, köhögésre és torokfájás ellen is használták. Magyarországon először orvosságként terjedt el, gyakorta ajánlották még nagymamáink idejében is torokfájás és köhögés kezelésére. Ilyen finom orvosság sincs még egy talán.
Készítsük el házilag!

Egy isteni grillázsnak kevesen tudnak ellenállni. Ez a roppanós, édes finomság sokunk kedvenc csemegéje, melynek számos változata a boltokban is fellelhető, de miért vásárolnánk meg készen amikor könnyedén elkészíthetjük otthon is?
Grillázs házilag is elkészíthető, alapvetően két hozzávalóból készül el, cukor és dióból. 3 adag elkészítéséhez 30 dkg cukor és 10 dkg dió szükséges.
Elkészítésekor először a cukrot egy serpenyőbe öntjük, amiben közepes lángon, fakanállal kavarva felmelegítjük. A cukor egy idő után csomósodni kezd, aztán pedig lassan elolvad. Fontos, hogy figyeljünk, ne égessük túl a cukrot. Miután világosbarnára színeződött levesszük a tűzről és hozzákeverjük a darált diót. Elkeverés után azonnal egy sütőpapírral kibélelt tepsibe csorgatjuk. Körülbelül egy óráig kell hűlni hagyni, az a fontos, hogy teljesen kihűljön és megszilárduljon. Végezetül vastagabb nejlonzacskókba tördeljük, majd apróra törjük.
A grillázs dió mellett vagy helyett akár mandulával, mogyoróval, pisztáciával, napraforgómaggal is elkészíthető.
A grillázs akár gasztroajándék gyanánt is ötletes, ízletes és mutatós lehet, díszes csatos üvegben bárki szívesen fogad egy ilyen kényeztető finomságot, mely sokáig eláll.
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.