Menü

Mitől lesz valóban egészséges a kenyér?

A kenyér a táplálkozás egyik alapvető eleme, főleg hazánkban, hiszen rengeteg olyan ételünk van, amihez azt esszük köretként, de a szendvicsek is igen népszerű éteknek számítanak. Napjainkban egyre több vita övezi a különböző kenyérfélék egészségességét, hiszen a régen megszokott fehér kenyérhez képest, most egy sokkal szélesebb választékkal szembesülhetünk a boltokban. De melyiket az, ami tápláló és rostokban gazdag, de mégsem tartalmaz felesleges adalékanyagokat?

A liszt a kenyér alapvető alkotóeleme, amelynek minősége nagyban befolyásolja annak tápanyagtartalmát. A fehér liszt az egyik legismertebb verzió, ez egy finomított fajta, amely kevesebb rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az egyik legnagyobb problémát az okozza, hogy a fehér lisztnek magas a glikémiás indexe, ami azt méri, hogy az étel elfogyasztása után két órával mennyire nő meg az ember vércukorszintje.

Mivel az ebből a lisztből készült kenyeret gyorsan lebontja a szervezet, hirtelen inzulinválaszt kiváltva ezzel, sokkal nagyobb az elhízás esélye, illetve gyakori fogyasztása könnyebben vezethet cukorbetegség kialakulásához. A teljes kiőrlésű liszt ezzel szemben magasabb rosttartalommal bír, lassabb felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, ezáltal alacsonyabb a glikémiás indexe, így segít a stabil vércukorszint fenntartásában. Hosszabb ideig okoz teltségérzetet, és kevesebb az esély az elhízásra, akár gyakoribb fogyasztás mellett is.

Legtöbben a különböző kisboltokban, vagy szupermarketekben vásárolják meg otthonra a kenyeret, azonban ezek sokszor olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amely hosszú távon ronthatja az egészséget. Ezek célja általában a tartósság növelése, az állag javítása és a gyorsabb elkészítés biztosítása. Ilyenek például a különböző tartósítószerek, amelyek megakadályozzák a gyors penészedést, de hosszú távon akár irritálhatják a bélrendszert, vagy a hozzáadott cukor és glükózszirup, amely növeli a kalóriatartalmat ezzel hozzájárulva az elhízás esélyéhez.

Az otthoni sütés remek alternatíva lehet erre a problémára, hiszen így teljes mértékben mi szabályozhatjuk az alapanyagokat és friss, ízletes kenyeret fogyaszthatunk. Rengeteg recept található az interneten, illetve már egészen megfizethető árban lehet vásárolni kenyérsütő gépet, ami lerövidíti a sütéssel és élesztéssel töltött időt. Ha tehát csak az volt a visszahúzó erő, hogy biztosan sok ideig tart, de egészségesebb életmódot szeretne valaki folytatni, és szereti a friss kenyeret, akkor érdemes lehet beruházni egy ilyen eszközre is.

Fontos arra törekedni, hogy minél magasabb rosttartalmú, de alacsony glikémás indexű kenyeret fogyasszunk, vagy készítsünk. Ebben segíthet még, ha hagyományos kovásszal készült kenyeret eszünk, hiszen ezek lassabb erjesztési folyamattal készülnek, mint az élesztős verzió, ennek köszönhetően elősegítik a tápanyagok jobb felszívódását, a glutén lebontását és a bélflóra megfelelő működését is támogatják. Ha szeretnénk még valami extrát a kenyerünkbe, akkor tehetünk a tésztába lenmagot, chia magot, vagy éppen diót, ami feldobja a megszokott ízt, és egészségügyi előnyökkel is jár.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Digitális detox: amikor a csend lesz a legnagyobb luxus

Egyre többen kapcsolnak ki – szó szerint – hogy újra önmagukra találjanak. Reggel az első mozdulat: a telefon után nyúlunk. Ellenőrizzük az értesítéseket, görgetjük a híreket, belenézünk a közösségi médiába, és máris mások életében kalandozunk, mielőtt a sajátunkat egyáltalán elkezdtük volna.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

Miért érdemes már ma lefoglalni a jövő évi nyaralást? Avagy mit jelent a „first minute”

Amikor az utazás gondolata megszületik, sokan hajlamosak az utolsó pillanatban dönteni. Azonban egyre többen tartják ésszerű stratégiának, hogy már jóval előre, akár a következő évre is lefoglalják álomnyaralásukat — ez a „first minute” megközelítés számos előnyt kínál.

Amikor a munkahelyen születik szerelmi kapcsolat

A legtöbben a munkahelyükön töltik napjuk nagy részét. Itt szocializálódnak, idegeskednek és oldanak meg problémákat olyan emberekkel, akiket nap mint nap látnak. Nem meglepő, hogy időnként a közös munka többé válik puszta alkalmi kapcsolódásnál. A határ a szakmaiság és a vonzalom között sokszor átjárható, ez bizonyos esetekben nagyon rosszul sül el, néha viszont egy életre szóló szerelem születik belőle.