Menü

Élelmiszerek és adalékanyagok

Az élelmiszergyártás során 3000-nél is több különböző adalékot használnak a termékek megjelenésének, ízének és eltarthatóságának javítására. Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználása szigorú feltételekhez kötött, ugyanis egy részük ártalmas lehet.

A feldolgozott élelmiszerek nem csak a só- és cukortartalmuk miatt egészségtelenek, a sok adalékanyag is probléma. Ha az adalékokat nézzük, léteznek ártalmatlan, elfogadható, kevésbé elfogadható, káros és veszélyes adalékok. A termék csomagolásán, az összetevők listáján minden adalékanyagot fel kell tüntetni.

Az emberek adalékanyagokra adott reakciója egyénenként változó lehet: van, akinek meg sem kottyan egy vegyület, másvalaki pedig komolyan rosszul lesz tőle, ezért olvassuk el mindig gondosan az élelmiszerek címkéit!

Számos gyakori adalék – például egyes emulgeálószerek, a zselatin, a glicerin, a maltodextrinek és a természetes ízesítők – állati eredetű.

Egészségünk megőrzése érdekében ne vásároljunk olyan termékeket, amelyben sok adalék van!

Miben van sok adalék?

A gyorséttermi ételek és a szupermarketekben kapható, csak melegítést igénylő félig kész ételek gyakran tartalmaznak mesterséges ízesítőket. A legjobb, ha gyermekeink és saját étrendünkben a friss hozzávalók játsszák a főszerepet, s lehetőleg igyekezzünk bio (öko, organikus) termékeket venni.

Vannak természetes adalékok is!

Egyes élelmiszer-adalékok természetes forrásból származnak, és betegségmegelőző, növényi eredetű tápanyagoknak minősülnek. Ilyenek például a teljesség igénye nélkül az antocianinok (kék szőlőhéj vagy feketeribiszke), a béta-karotin, (növényi pigment), a likopin, (zöldségek, gyümölcsök), a lutein (körömvirág és zöld levelek) vagy a paprika-oleoresin (paprika), illetve a rubixanthin (csipkebogyó).

Az élelmiszer-adalékanyagokról szóló európai parlamenti szabályozás következtében az élelmiszerek címkéjén egyes adalékanyagokat számokkal jelölnek, ezek az E-számok. Ha valaki nem rutinos címkeolvasó, talán nem is sejti, mi mindent jelölhetnek a kódok.

Az E-számok színezékeket, adalékanyagokat és emulgeálószereket jelölnek az Európai Unióban: E-100-tól kezdődő számokkal jelölték a természetes és mesterséges színezékeket, E-200-tól sorolták be a különféle tartósítószereket, E-300-tól jelölték az antioxidánsokat, az emulgeátorokat és a savanyítószereket, E-400-tól kezdődtek a sűrítőanyagok, zselésítőszerek.

Friss kutatások vizsgáltak több ezer élelmiszer tartósító- és állagjavító szereinek emberi szervezetre gyakorolt hatását, az eredmény pedig lesújtó volt.

Azok, akik sok adalékanyagot fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel szenvedtek szívbetegségben és kaptak szélütést. Azok, akik rendszeresen ettek bizonyos adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket, 5 százalékkal nagyobb eséllyel lettek szívbetegek, ráadásul a túl sokféle adalékkal tartósított étel fogyasztása az elhízás lehetőségét is fokozta.

Mely adalékokat érdemes kerülni?

Az egységes uniós szabályozás az emulgeálószereket E-400 és E-495 közti számokkal jelöli, a magyar nyelvű címkéken is ezt érdemes figyelni. (Az esetleges mellékhatásokról a Nébih E-szám-kereső oldalán is tájékozódhatunk: https://portal.nebih.gov.hu/e-szam-kereso)

Egészségünk érdekében törekedjünk a friss élelmiszerek fogyasztására és kerüljük a feldolgozott ételeket!

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?

A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.

Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.

Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.