Mennyi vizet kellene valójában innunk?
- Dátum: 2025.03.28., 08:31
- Martinka Dia
- képek: pixabay
- bevitel, bőr, dehidratáció, dehidratált, elektrolit, fáradtság, fejfájás, folyadékbevitel, gyengeség, ízület, kánikula, kenőanyag, kirepedezett ajkak, koncentrációzavar, körültekintés, nedvességtartalom, nyár, porc, porckopás, pótol, sötét színű vizelet, sport, súlycsökkenés, száraz, száraz száj, szédülés, szervezet, szomjas, szomjúság, tünetek, veszély., viszkető bőr, vízfogyasztás
Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?
A dehidratáltság, vagyis a kiszáradás olyankor jelentkezik, ha testünk több folyadékot veszít, mint amennyit beviszünk. Inni soha nem akkor kell, amikor már szomjasak vagyunk. A dehidratáció lényegében röviden azt jelenti, hogy kevesebb vizet viszünk be, mint amennyit veszít a szerveztünk.
Melyek a dehidratáció okai?
A dehidratáció számos okból következhet be, a leggyakoribb esetek a következők:
Elégtelen folyadékbevitel.
Intenzív fizikai aktivitás.
Magas hőmérséklet és páratartalom.
Bizonyos betegségek.
Alkohol fogyasztás.
Vizelethajtók és egyéb gyógyszerek.
Száraz levegő.
Mennyi vizet kellene valójában innunk?
Felnőtt nők számára az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása napi két, férfiaknak két és fél liter víz bevitelét javasolja, beleértve az időseket is. Csakhogy ez az ajánlás mérsékelt környezeti hőmérséklettel és testmozgással számol. A nyári hőségben természetesen jelentősen megemelkedhet szervezetünk folyadékigénye.
Melyek a dehidratáció tünetei?
A dehidratáció különböző súlyossági fokozatokban jelentkezhet, az enyhétől, amely szomjúságot és enyhe fáradtságot okoz, egészen a súlyos állapotig, amely életveszélyes is lehet, ha nem kezelik időben. Megfelelő hidratáltság nélkül a szervezet működése súlyosan károsodhat.
Sokszor az éhség is a dehidratáltságot jelzi. Dehidratáció esetén leginkább az édes ízeket, cukros üdítőket kívánjuk, ami dehidratáltság egyik tünete lehet.
Ebben az esetben kábultak is lehetünk, ugyanis, ha a szervezetünkben nincs elég folyadék, akkor a vérnyomás leesik.
Tünet, ha keveset járunk mosdóba. Ez probléma, ugyanis, ha rendszeresen dehidratáltak vagyunk, akkor ez jelentősen megnöveli a vesekövek kialakulásának esélyét.
Székrekedésünk lehet. A megfelelő hidratáltság az emésztőrendszer működéséhez is fontos, mivel a folyadék tartja hidratáltan a beleket.
Ha keveset iszunk, az gyakori oka lehet a fejfájásnak is.
Hidratálás és sport
Aki sportol, arra nézve a megfelelő folyadékfogyasztás szinte kötelező, hiszen a verejtékkel fontos ásványi anyagok is távoznak, ezért például egy – különösen nyári - futás alkalmával nemcsak a folyadékot, de az elektrolitokat, sót is pótolni kell.
Mit igyunk?
Általában véve a tiszta víznél nincs jobb opció. A víz mellett szintén értékes szomjoltók a gyümölcs- és gyógyteák, levesek, lédús zöldségek és gyümölcsök, illetve a frissen facsart gyümölcslevek.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?
A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.
A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.
Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.
Élelmiszerek és adalékanyagok

Az élelmiszergyártás során 3000-nél is több különböző adalékot használnak a termékek megjelenésének, ízének és eltarthatóságának javítására. Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználása szigorú feltételekhez kötött, ugyanis egy részük ártalmas lehet.