Mennyi vizet kellene valójában innunk?
- Dátum: 2025.03.28., 08:31
- Martinka Dia
- képek: pixabay
- bevitel, bőr, dehidratáció, dehidratált, elektrolit, fáradtság, fejfájás, folyadékbevitel, gyengeség, ízület, kánikula, kenőanyag, kirepedezett ajkak, koncentrációzavar, körültekintés, nedvességtartalom, nyár, porc, porckopás, pótol, sötét színű vizelet, sport, súlycsökkenés, száraz, száraz száj, szédülés, szervezet, szomjas, szomjúság, tünetek, veszély., viszkető bőr, vízfogyasztás
Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?
A dehidratáltság, vagyis a kiszáradás olyankor jelentkezik, ha testünk több folyadékot veszít, mint amennyit beviszünk. Inni soha nem akkor kell, amikor már szomjasak vagyunk. A dehidratáció lényegében röviden azt jelenti, hogy kevesebb vizet viszünk be, mint amennyit veszít a szerveztünk.
Melyek a dehidratáció okai?
A dehidratáció számos okból következhet be, a leggyakoribb esetek a következők:
Elégtelen folyadékbevitel.
Intenzív fizikai aktivitás.
Magas hőmérséklet és páratartalom.
Bizonyos betegségek.
Alkohol fogyasztás.
Vizelethajtók és egyéb gyógyszerek.
Száraz levegő.
Mennyi vizet kellene valójában innunk?
Felnőtt nők számára az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása napi két, férfiaknak két és fél liter víz bevitelét javasolja, beleértve az időseket is. Csakhogy ez az ajánlás mérsékelt környezeti hőmérséklettel és testmozgással számol. A nyári hőségben természetesen jelentősen megemelkedhet szervezetünk folyadékigénye.
Melyek a dehidratáció tünetei?
A dehidratáció különböző súlyossági fokozatokban jelentkezhet, az enyhétől, amely szomjúságot és enyhe fáradtságot okoz, egészen a súlyos állapotig, amely életveszélyes is lehet, ha nem kezelik időben. Megfelelő hidratáltság nélkül a szervezet működése súlyosan károsodhat.
Sokszor az éhség is a dehidratáltságot jelzi. Dehidratáció esetén leginkább az édes ízeket, cukros üdítőket kívánjuk, ami dehidratáltság egyik tünete lehet.
Ebben az esetben kábultak is lehetünk, ugyanis, ha a szervezetünkben nincs elég folyadék, akkor a vérnyomás leesik.
Tünet, ha keveset járunk mosdóba. Ez probléma, ugyanis, ha rendszeresen dehidratáltak vagyunk, akkor ez jelentősen megnöveli a vesekövek kialakulásának esélyét.
Székrekedésünk lehet. A megfelelő hidratáltság az emésztőrendszer működéséhez is fontos, mivel a folyadék tartja hidratáltan a beleket.
Ha keveset iszunk, az gyakori oka lehet a fejfájásnak is.
Hidratálás és sport
Aki sportol, arra nézve a megfelelő folyadékfogyasztás szinte kötelező, hiszen a verejtékkel fontos ásványi anyagok is távoznak, ezért például egy – különösen nyári - futás alkalmával nemcsak a folyadékot, de az elektrolitokat, sót is pótolni kell.
Mit igyunk?
Általában véve a tiszta víznél nincs jobb opció. A víz mellett szintén értékes szomjoltók a gyümölcs- és gyógyteák, levesek, lédús zöldségek és gyümölcsök, illetve a frissen facsart gyümölcslevek.
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.