Menü

Minden feldolgozott élelmiszer káros?

A feldolgozott élelmiszerek hatásai sokrétűek, és lehetnek pozitívak is, de gyakran inkább negatív következményekkel járnak, különösen, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket. Vannak azonban feldolgozott élelmiszerek, melyek egészségesebbek, mint hinnénk.

Tisztában vagyunk a negatív hatásokkal, nyilván ismertek az egészségügyi kockázatok, a gyakran túl sok sót, cukrot és telített zsírt tartalmazó ételek tekintetében, melyek hozzájárulnak a magas vérnyomáshoz, elhízáshoz, 2-es típusú cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri betegségekhez. Azt is tudjuk, hogy az ultrafeldolgozott ételek sok kalóriát, de kevés rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, függőséget okoznak és emésztési problémákat. Vannak azonban feldolgozott élelmiszerek, melyek egészségesebbek, mint hinnénk.

Melyek a pozitív hatások?

Tartósítás és biztonság: A feldolgozás (pl. hőkezelés, tartósítószerek) megnövelheti az élelmiszerek eltarthatóságát, és csökkentheti a fertőzésveszélyt.
Kényelmi szempontok: Gyorsabb ételkészítést tesznek lehetővé, ami megkönnyíti a mindennapi életet.
Tápanyagdúsítás: Egyes termékeket (pl. gabonapelyheket, tejtermékeket) vitaminnal vagy ásványi anyagokkal dúsítanak.

Sokan úgy gondolják, hogy a feldolgozott élelmiszerek csak üres kalóriákat, hozzáadott cukrot és egészségtelen zsírokat rejtenek, ám ezek a feldolgozott élelmiszerek egészségesebbek, mint gondolnánk:

Ha fogyásról van szó, sokan automatikusan kiiktatnák az összes feldolgozott élelmiszert az étrendjükből, pedig néhány kifejezetten támogathatja a súlycsökkentést, ha okosan állítjuk össze az étrendet. Nem egészségtelen minden, ami feldolgozott, ugyanis bizonyos feldolgozott termékek, például előre csomagolt fehérjeforrások, fagyasztott zöldségek vagy teljes kiőrlésű gabonák kifejezetten támogatják a fogyást.

Az olyan kényelmesen elérhető ételek, mint a konzervbabok, a görög joghurtok vagy a fagyasztott húsgolyók gyors és kényelmes megoldást kínálnak, ahogy a fagyasztott alapanyagok is.

A fagyasztás révén a zöldségek és gyümölcsök tápanyagai jobban megőrződnek, mint sok friss árunál, ráadásul egész évben elérhetők.

A magas rosttartalmú, minimálisan feldolgozott teljes kiőrlésű gabonák, mint a barna rizs vagy a zab, elősegítik a jó emésztést, stabilizálják a vércukorszintet, és csökkentik az éhségrohamok esélyét.

A feldolgozott ételek beépítése az étrendbe nem jelenti azt, hogy egészségtelen verzióra váltunk, hanem az egyensúly megtalálását a gyors és kényelmes, tápanyagban gazdag étkezésben. Olyan opciót jelent, ami segítség lehet sokszor a rohanó hétköznapokban, amikor nem azt választjuk, hogy berohanunk a pékségbe egy lekváros buktáért, hanem hogy veszünk egy tonhalkonzervet és mellé pufirizst, salátát vagy egy teljes kiőrlésű pékárut.

Nem vehetnek energiaitalt a gyerekek

Április végén döntés született: megtiltották a 18 év alattiaknak az energiaitalok vásárlását. Tilos lesz 18 év alattiaknak energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A parlament 174 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a törvényjavaslatot.

Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?

A cukros víz egészségesebb, mint az energiaital?

A sima cukros víz, vagyis a fehér cukor (szacharóz) oldat, ugyanolyan hatékony lehet a sportteljesítmény fokozásában, mint a drágább energia- vagy sportitalok. Ez különösen akkor igaz, ha a sportoló a maximumra törekszik, például verseny közben.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.