Menü

Szájápolás - Nem lehet elég korán kezdeni

  • Dátum: 2013.01.31., 10:20

Gyakran hangoztatott tévhit, hogy kisgyermekkorban még nem számít a rendszeres és alapos szájápolás, mivel az elromlott tejfogakat úgyis ép, maradandó fogak követik. Csak kevesen tudják, hogy valójában már a babák esetében is ajánlatos elkezdeni a száj tisztítását.

A fogak egészségének megőrzését kisgyermekkorban általában nem vesszük komolyan, erre utal az a statisztikai adat, mely szerint a magyar gyerekek 50 százaléka 6 éves korára már szuvas fogakkal rendelkezik.

Kezdjük azonban a csecsemőkornál! A babáknál puha kendő használatával távolíthatjuk el az ételmaradékokat az ínyről, ma már beszerezhetőek erre a célra speciális tisztító kendők. Ezek a kendők nem mentolosak, hanem természetes édesítőszerrel átitatott puha anyagok, amelyek segítségével áttörölhető a baba ínye és szája négy hónapos kortól kezdődően.  Érdekesség, hogy kutatások bizonyítják azt az összefüggést, mely szerint a terhesség alatt az anya fogainak rossz állapota, például a kezeletlen szuvas fogak, akár koraszülést is okozhatnak. Ez abból adódik, hogy a szuvasodás során a baktériumok felszaporodnak a szájban, a véráramlatba kerülve gócot is okozhatnak a szervezetben.

A tejfogak áttörése 5-9 hónapos korra tehető, ettől fogva a szuvasodás problémája is akuttá válhat. Különösen a szénhidrátok, de a keményítőket tartalmazó ételek is tápanyagot jelentenek a szájban lévő baktériumok számára, ezek lebontása során savak keletkeznek, amelyek oldják a fogat alkotó kalcium sókat. Az így kialakuló lukak pedig meleg ágyai lesznek még több baktériumnak. Ez röviden a szuvasodás folyamata, amely több szempontból megelőzendő már gyermekkorban is. Egyrészről a szuvas fog baktériumok elszaporodását okozza a szájban, ami a maradandó fogakra is veszélyes, hiszen a fogváltás fokozatosan zajlik. Másrészről pedig a fájdalmat és gyulladást okozó rossz fogak kezelése gyermekkorban igencsak nehézkes. A tejfogak anatómiájából adódóan a fog felszín közel van az idegekhez, tehát például a tömés is gyulladást okozhat, gyökérkezelésre pedig nem igazán van lehetőség.

Először tehát a szülőnek kell tisztítania a gyermek fogait, és mint az általános tisztálkodás esetében is, ki kell alakítani a napi fogmosás szokását. Amikor a gyerek már elég nagy az önálló fogmosáshoz, ellenőrizzük, hogy helyesen végzi-e. Mint minden más megtanulásában, ez esetben is fontos szerepe van az utánzásnak, ezért a szülő szájápolási szokása mintaadó. Manapság már úgy nevezett plakk festő kapszulák is beszerezhetőek, amelyek megszínezik a fogakon maradt lepedéket, így a szülő és a gyerek is látja, hogy mennyire volt alapos és hatékony a fogmosás.

A megfelelő táplálkozás során a fogak öntisztulása is érvényesül, vagyis rostos és kemény állagú ételek fogyasztása gátolja a lepedékképződést a fogak felszínén. Mivel azonban nagyon sok szénhidrátot, keményítőt is viszünk be a szervezetünkbe a napi minimum kétszeri fogmosás ajánlatos. Ma már olyan fogkefék is könnyedén beszerezhetőek, amelyek hátulja nyelvtisztításra is alkalmas, ez azért fontos, mert a nyelv felületén is megtapadnak a baktériumok. A lefekvés előtt történő szájápolás kifejezetten fontos, hiszen annak elmaradása azt jelenti, hogy 8-10 órán keresztül zavartalanul „támadhatják” fogainkat a baktériumok. Azoknak, akik torlódott illetve szoros fogazattal rendelkeznek érdemes a fogselyem használata, mivel a fogkefével nem elérhető helyeken könnyedén beindul a szuvasodás folyamata.

Fotó: sxc.hu

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.