Menü

Kell még a tüdőszűrés?

  • Dátum: 2013.02.09., 11:10

Az elmúlt hetekben rengeteg szó esett a tüdőszűrő-vizsgálatról, amelyet sokan mára elavultnak tekintenek. Mi összeszedtük a legfőbb tudnivalókat, mindenki döntse el maga, mit gondol a témáról.

Elsősorban arról szóltak a híresztelések, hogy a mindezidáig működő szűrési eljárás elavultnak számít és felesleges a tömeges vizsgálat, mivel a tbc ma már sokkal kevésbé jelent veszélyt, és nagyon alacsony a megbetegedések száma. Felmerült az is, hogy a meglévő eljárást inkább rákszűrésre kellene hasznosítani.

A tüdőszűrő vizsgálat elsősorban a tbc /tuberculosis/ a tüdő fertőző betegségének kiszűrésére szolgál. Maga a  vizsgálat egy mellkas röntgenfelvételből áll. A tbc jellegzetes elváltozást okoz a tüdőben, melyet a tüdőgyógyász diagnosztizál a felvétel alapján, majd ún. antituberculoticum adásával a beteg jól gyógyítható.

Manapság a felnőtt lakosságnak évente egy alkalommal ajánlott a vizsgálaton részt venni, viszont, ha valakinek a közvetlen környezetében tbc-és beteget találnak,  azonnal el kell végezni a szűrést. A tbc-n kívül a tüdőszűrés alkalmas egyéb betegségek például a tüdődaganat kiszűrésére is. Elmondható, hogy a korszerű digitális röntgen berendezések elterjedésével, még korábbi stádiumban felismerhető a tumor, ami tovább növeli a beteg túlélési esélyét.

Már egyre kevesebb helyen dolgoznak elavultnak számító, röntgenfilmet használó vizsgáló eszközzel. Az új berendezések már digitalizálják a képet, és jelentősen kevesebb sugárdózist használnak. A nagy felbontású monitorok segítségével, sokkal részletgazdagabb felvétel áll az orvos rendelkezésére.

A mellkas felvételnél, amúgy is elenyésző a sugárterhelés pl. egy CT vizsgálathoz képest, tehát nem kell félni a sugárzás káros hatásától, főleg annak tudatában, hogy a szűréssel milyen súlyos betegségeket fedezhetnek fel időben.

E tények arra engednek következtetni, hogy sokan elhamarkodottan ítélkeznek és törnek pálcát a vizsgálat felett. Egy biztos, a tüdőszűrés jövőbeli működését, lehetséges irány-, és formaváltását érdemesebb megfontoltan átgondolni.

Fotó: sxc.hu

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.

Szebb bőr, kevesebb pattanás!

Van pár fontos vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat és belsőleg is támogatják a bőr egyensúlyát, illetve néhány tanács, amit érdemes megfogadni és máris jelentős javulás érhető el az arcbőr problémáinak terén. Nézzük!