A nem mindennapi tej
- Dátum: 2013.03.02., 12:00
- egészséges, érzékenység, fogyasztás, kalcium, laktóz, laktóz érzékenység, tej, tejcukor, tejtermékek, vitaminok
Szinte mindennap fogyasztjuk, tejeskávéhoz, kakaóhoz, müzlihez, gabonapehelyhez vagy csak tisztán, de tudjuk-e milyen hatásai vannak?
A tej a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek kiválasztott terméke, ami az utódok táplálására szolgál. Emberi fogyasztásra a szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, kanca és a teve teje alkalmas. Hőkezelés nélkül is, frissen fejve is fogyasztható, kezelés után pedig sok terméknek alapanyaga.
Vannak még olyan termékek, amelyeket tejnek neveznek, mert ahhoz hasonlító nedvet nyernek ki, ilyen például a szójatej, rizstej, kókusztej, amelyek általában fogyasztásra alkalmasak (sőt, laktóz érzékenyeknek vagy allergiásoknak kifejezetten ajánlott). A Magyar Élelmiszerkönyvben szabályozzák, hogy minőségben és összetételben is mit nevezhetnek tejnek, ezért látunk bevásárlóközpontokban annyi „reggeli ital”-nak nevezett dobozos italokkal. Azoknak ugyan tej az alapjuk, 50%-ban azt tartalmazzuk, a másik felük a tej gyártása során képződött köztes termék, például tejcukorban és oldott ásványi sókban gazdag permeátum.
A tejben sok a vitamin, B2, B6 és B12-vitaminokat tartalmaz, amelyeknek az idegeken kívül az izmok, az emésztőszervek, a bőr, a haj, a szem, a száj és a máj látja a hasznát. Jelentős a kalcium-, foszfor- és szeléntartalma. 1 liter tehéntej tápértéke 620 kalória.
A tejet nem csak önmagában érdemes fogyasztani, a joghurtok, túrók, tejszínek és legalább olyan finomak és gazdagok minden jóban.
Fotó:
sxc.hu
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.