Menü

Szervezz tökéletes babaváró bulit: az ötletesség a lényeg!

  • Dátum: 2013.05.20., 20:17

Nálunk még nincs hagyománya, de Amerikában már bevett szokás csajos összejövetellel köszönteni az új jövevényt. A babaváró buli remek szórakozást nyújthat nemcsak a vendégeknek, hanem az újdonsült kismamának is. Íme pár hasznos tipp, mellyel felejthetetlenné tehetsz egy babaváró bulit!

Az USA-ban nincs terhesség babaváró buli nélkül. Az angolul „baby shower”-nak, azaz „babazuhanynak” nevezett esemény kettős célt szolgál: egyrészt megadja minden kismamának a lehetőséget egy utolsó önfeledt csajpartira a rá váró nehézségek előtt, másrészt pedig a várandósok így begyűjthetik a szükséges babakelengyét, ugyanis egy babaváró bulira senki nem érkezik üres kézzel. Az amerikai babaünnepléshez szigorú etikett is tartozik, melyeket mi is észben tarthatunk a szervezéskor és lebonyolításkor.

Útmutató babaváró szervezéséhez

A formális etikett szerint babavárót nem szervezhet az épp anyai-apai örömök előtt álló pár, sem családtagok, mert így a buli azt a hatást kelti, mintha csupán ajándékszerzésről lenne szó. Közeli barátnőt vagy távoli rokont illet a megtiszteltetés, hogy a szervezést kézbe vegye. Mostanára azonban ez a tradíció sokat lazult, és gyakran épp a nővérek, húgok veszik kezükbe az irányítást.
Az időpontot érdemes gondos egyeztetéssel megválasztani, hogy mindenkinek (különösen családtagoknak, mint nagynéni, nagymama) jó legyen, mindenképp a baba születése előtti pár hétre essen, hiszen hogy néz ki egy babaváró buli lapos hasú kismamával? Ha a várandós anyuka megterhelőnek érzi az ünneplést, bátran tarthat bulit a szülés után is, így legalább célirányosan a baba nemének megfelelő ajándékokat kaphat. Egyes amerikai kismamák például kifejezettnek ódzkodnak a baba születése előtti harsány ünnepléstől, és babonából nem akarnak babavárót tartani, inkább későbbi babaünneplésben gondolkodnak. Amerikai zsidó családok szerint a baba születése előtt tilos bármilyen babaholmit bevinni a házba a kisded születése előtt, ők kifejezetten a születés utáni partizás hívei. A nyolc napos kisfiúk körülmetélése brutális hagyománynak tűnhet a kívülállók számára, de ennek az eseménynek is megvan az ünnepi jellege: összejön az egész család az újszülött trónörököst köszönteni.

A buli szervezésekor mindig egyeztessünk a kismamával, hogy mindenki szerepel-e a vendéglistán, akit ő is meg szeretett volna hívni! Elég kellemetlen szituáció alakulhat ki, ha épp egy kedvenc- általunk nem ismert- munkatársnő marad ki. Épp ezért legyünk óvatosak a meglepetés-partival is! Nem biztos, hogy a leendő anyuka épp egy ilyen meglepetésre vágyik futball-labda nagyságú hasával és hangulatingadozásaival. Apukákat is meghívhatunk, bár a babaváró eredetileg csajos esemény. A tradíciók felbomlásával azonban egyre inkább teret nyernek a koedukált babavárók is.
„Pelenkaroham”: Ajándéklista vagy spontán meglepi?

Ajándékokról nincs kifejezett előírás, a kismama szíve joga eldönteni, hogy preferál-e bizonyos ajándékokat, vagy ezt a vendégekre bízza. Az ajándéklista mindenesetre nemcsak az esküvő előtt hasznos találmány, hiszen megkönnyíti a jövendő anyuka helyzetét azzal, hogy nem hat ugyanolyan cumisüveget kap. Viszont hasznos tipp lehet a „pelenkaroham” nevet viselő megoldás, ha például a „pelenka” téma köré építjük a bulit, és mindenkitől különböző méretű, típusú pelenkákat kérünk ajándékba. Ezzel nemcsak a kismama helyzetét könnyítjük meg (az elkövetkezendő időszakban nem kell pelenkát vásárolnia), hanem a vendégekét is, hiszen nem kell hosszú órákon át törni a fejüket, mit vegyenek ajándékba.

Koktélok és grillcsirke tiltólistán? – étel-ital a babavárón

A Szex és New York sorozat egy emlékezetes epizódjában a terhes Miranda nyomatékosan megkéri Charlotte-ot, hogy felejtse el a miniszendvicseket a baba váró bulijáról, mert normális felnőtt ünneplést akar csirkével és salátával. Az etikett szerint Miranda nem szegett meg szabályt, ugyanis a szervezőnek szíve joga asztalhoz ülős, elegáns vacsorát rittyenteni – már ha a pénztárca engedi. A többség mégis még mindig a nasi-tálakra szavaz: mártogatós zöldségek, koktélparadicsom, sós keksz és aprósüti. Persze zöldségek és szendvicskék szigorúan a szoba átellenes oldalán elhelyezve, hogy a vendégeknek okot adjunk a mozgásra és az elvegyülésre.

Nagyobb kérdőjel a „mit igyunk” kérdése. Egyes szabályok szerint semmi esetre se szolgáljunk fel alkoholt egy babavárón-tekintettel a kismamára, aki már nem önthet fel velünk a garatra. Megfelelő választás a limonádé, szénsavas üdítők, ásványvíz, de egyes amerikai partin nem ritkaság a cumi nélküli cumisüvegben felszolgált tej frissítőként. Más vélemények szerint azonban egy-egy margarita koktél vagy finom bor belefér a repertoárba, ha az eljövendő anyuka is egyetért ezzel, és ha a buli témakörébe is prímán beleillik.

Plüssmackók és mami-kényeztetés: témák és játékok babaváróra

Az USA-ban bevett szokás egy meghatározott téma köré építeni a babavárót. Például sokan választják a már fent említett cumisüveg-témát, és szolgálnak fel cukorkákkal töltött cumisüvegeket, vagy cumisüvegbe töltött üdítőket. Mások angol stílusú teadélutánt tartanak nagyszülőktől kölcsönkért porcelánnal, plüssmackókkal dekorált kanapékon. Valószínűleg ez az a fajta buli, amitől Miranda Hobbes sikító frászt kapna.

Mindenesetre egy babaváró témakör nélkül is lehet hatalmas siker, ha például remek társaság jön össze, vagy ha a házigazda szuper játékokat csempész a forgatókönyvbe.
Egyik kedvenc játék a tapétafestő, melynek során a vendégek mind-mind rajzolnak valamit egy gigantikus tapétadarabra vagy szőnyegre, mely aztán a babaszobába kerül, és vele együtt minden kedves barátnő és családtag keze nyoma is. Egy másik változat szerint egy könyv jár körbe a partin, melybe mindenki beleírhat egy hasznos tanácsot a kismamának. Pl: „Mindig aludj, amikor a kicsi alszik!”. Vagy „Pihenj szülés előtt, amennyit csak bírsz!”. Egy amerikai anyuka is például egy ehhez hasonló könyvből merített erőt hajnali kettőkor, kisdedével a hintaszékben ülve, a következőket olvasva: „Gondolj arra, hogy ebben a pillanatban anyukák százai vannak fenn veled együtt!”

Lehet egyéb kézműves tevékenységgel is tarkítani a délutánt, ha a vendégek is beleegyeznek: például cserépedény festéssel vagy egyszerű Mirandás ünnepléssel, az úgynevezett „mami-bulival”, melynek során a vendégek ínyenc csokit majszolnak, és anyuka kényeztetésére szolgáló ajándékokat hoznak pelenkák helyett, például ajándékutalványt parfümériába vagy kupont elegáns étterembe.
Babaváró világszerte.

Bár a babaváró buli amerikai hagyomány, semmi esetre sem „kötelező” minden tekintetben ezt a rendszert követni, bátran belevihetjük saját szokásainkat és újításainkat. Az USA-ban számos nemzet él együtt, közülük az indiaiak például mindig koedukált babavárót tartanak. Náluk ugyanis odahaza az egész család együtt ünnepli az új jövevényt, amikor az anyuka a hetedik hónapban van. Az Államokban nekik ennél kissé nehezebb összehívni az egész családot, ezért az ünneplés közeli barátokra-munkatársakra korlátozódik, de mindenképp nőkre ÉS férfiakra. A vegyes vendégsereg lehetőséget ad új és „fiús” játékok bevetésére, mint például a babakocsi összeszerelése, amely az indiai babavárók elengedhetetlen része. Afganisztánban a baba születése utáni hatodik este ünnepelnek hatalmas lakoma és vendégsereg kíséretében. A Dominikai Köztársaságban vidám játékokkal ünneplik a kismamát- gyakran férfiak is, belecsempészve a buliba a nálunk „tejfakasztóként” ismert ünneplés elemeit. Ezért nem ritkaság a dzsúsz- (nőknek) vagy sörivó verseny (férfiaknak), melynek elfogyasztása természetesen cumisüvegből történik. Bulgáriában egy hatalmas kendő jár körbe, és a vendégek abba helyezik el „adományukat” a jövendő kisdednek. A kendőt végül a családfő a ház legmagasabb szekrényére helyezi, gondolva a „nehéz időkre”, hogy ekkor is legyen majd miből ellátni a kicsit.

Csak rajtunk áll tehát, milyen új csavarral tarkítjuk az amerikai gyökerekkel rendelkező babavárót. Csak az a fontos, hogy mindenki- különösen a kismama- jól érezze magát, és felejthetetlen emlékként maradjon meg neki ez a délután arra az időre, amikor végérvényesen édesanyává válik.

Forrás: Jász Veronika, eharmonia.hu
Fotó: sxc.hu

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.