Menü

Naptej - Használjunk jót és helyesen!

  • Dátum: 2013.06.06., 11:47

A strandszezon előtt évről évre felhívják a figyelmünket a napozás ártalmaira és a leégés veszélyeire. Manapság szinte már senki sem indul el a vízpartra valamilyen naptej nélkül, ám e szereket ismerni és használni is tudni kell.

Ahogy azt másutt rendszeresen tapasztaljuk, a naptej-gyártók is mindenféle hangzatos címekkel igyekeznek eladni termékeiket. Hagyjuk figyelmen kívül a különböző matricákat és reklámanyagokat és koncentráljunk azokra a dolgokra, amelyekre a szakértők figyelmeztetnek!

Kezdjük a faktorszámmal. A különböző tejek, krémek, olajok és spray-ék faktorszáma azt mutatja, hogy milyen erős az adott termék bőrünket védő képessége. Azaz egy ötvenes faktorszámú naptejjel tovább maradhatunk a napon, mint egy harmincassal. Utóbbi egyébként a minimálisan ajánlott érték. A védelem szükségessége természetesen függ a bőrtípustól, de a magas faktorszámtól nem kell óvakodni, nem fogunk fehérek maradni, maximum lassabban barnulunk.

Fontos, hogy választott termékünk a leégésért és a bőrrák kialakulásáért felelő UV-B sugarak mellett az UV-A sugarak ellen is védjen. Utóbbiak ráncosodás okozhatnak, hiszen mélyen hatolnak a bőrbe.

A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a tűző napon történő strandolásnál nem elég, hogy egyszer bekenjük magunkat és kész. Egyrészt nem érdemes spórolni, egy átlagos testalkatú embernek egy alapos bekenéshez legalább 30-40 milliliterre van szüksége, másfelől a műveletet érdemes többször ismételni, főképp, ha fürdünk is.

Tesztek bizonyították, hogy nem feltétlenül a drágább termékek a jobbak, sőt néhányan e csoportból kifejezetten rosszul szerepeltek a vizsgálatokon. A kiválasztás és a megfelelő használat mellett sem szabad persze elfelejteni azt, hogy a napozást nem érdemes túlzásba vinni, a déli órákban pedig jobb hanyagolni.

Fotó:
sxc.hu

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.