Menü

Gyógyvizeink - Miniszterek gatyában, avagy a Gellért gyógyfürdő

  • Dátum: 2013.08.24., 09:31

A Gellért gyógyfürdő, vagy ahogy régen ismerték, a Sárosfürdő, Budapest egyik legnevezetesebb gyógyfürdője, már a XIII. században ismerték és használták az itt feltörő forrásvizet.

A Gellért fürdő történetével érdemes alaposabban is megismerkedni. Már a XIII. században, II. András király utasítására fürdőt és kórházat hoztak létre a forrásvíz jótékony hatásait kihasználva. A török időkben Acsik ilidzsének nevezték a fürdőt, aztán Buda visszafoglalása után I. Lipót háziorvos tulajdonába került. Ezután többször is tulajdonost váltott, de végül 1918-ban megnyitotta a kapuit a nagyközönség előtt is. Azóta mindössze egyetlen napra zárt be, egy hatalmas csőtörés miatt. Sőt még a II. világháborúban is folyamatosan nyitva állt a gyógyulni vágyók előtt, annak dacára, hogy egy lövedék szinte teljesen lerombolta a női részleget.

Női részleg, kérdezhetnének vissza azok, akik még sosem jártak ott. Igen, mert 2013. január 1-je előtt csak hétvégén volt koedukált a fürdő, addig külön működött a férfi és női részleg. Ez a szétválasztás viszont többek fantáziáját megmozgatta, hiszen így forgatott díjnyertes kisfilmet egy férfinak álcázott hölgy az urak részlegén. De mesélhetnénk arról a fotósorozatról is, amelyet a korábbi úszómester, Pusztai Sándor készített a Gellért prominens vendégeiről 1930 és 1939 között. Ez a képsorozat a Miniszterek gatyában címet kapta.

 Maga víz valóban sok értékes anyagot tartalmaz. Igen gazdag nátriumban, de összességében kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévízről beszélünk, amelynek a flourid tartalma is jelentős.

Főként a gerinc és ízületi bántalmak esetén javasolt a kúraszerű alkalmazása, de porckorongsérülés, ízületi gyulladás, érszűkület, keringési zavarok, asztma és idült hörghurut esetén is igen jótékony.

A Gellért fürdő egy roppant impozáns, szecessziós épületben található, összesen 13 medencét üzemeltetnek, amelyből nyolcban gyógyvízben pihenhetünk. További érdekesség még, hogy a Gellértben kötelező a fürdősapka viselete és a benti nagy medencében kizárólag körben lehet úszni.

Fotó:
parameter.sk

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.