Amerikából érkezett Hungaricum
- Dátum: 2013.09.09., 12:14
- amerika, chili, chili paprika, erős, hungaricum, magyar, paprika
A Közép-, és Dél-Amerikában őshonos, több ezer éve termesztett chilipaprika magyar testvére ennél jóval fiatalabb, alig kétszáz esztendős, mégis hungaricum lett. A növény népszerűségét ennél sokkal jobban nem lehetne bizonyítani.
A Dél-Amerikában több mint hatezer éve termesztett, az aztékok és a maják által is kedvelt chilipaprika világhódító útjának kezdete két történelmi eseményhez kapcsolható. Az egyik a török birodalom terjeszkedése, ami megnehezítette a bors Ázsiából történő európai importját, a másik pedig természetesen Amerika felfedezése.
A chilipaprika jellegzetes ízű, csípős termése az öreg kontinens mellett Ázsiát (na és a többi földrészt) is meghódította, mindenütt komoly hatást gyakorolva a helyi gasztronómiára. Nem volt ez másképp Magyarországon sem, hozzánk először a középkor végén, török közvetítéssel jutott el. Akkor még borsként (törökbors, tatárkabors) említették, a paprika nevet csak később kapta, a Szeged és Kalocsa környéki fűszerpaprika-termesztés beindulását követően pedig széles társadalmi körben is elterjedt. A 19. század közepétől már a magyar konyha alapvető alkotóeleme, fűszere, igazi hungaricum. A hírnevét Szent-Györgyi Albert Nobel-díja is növelte, mivel remek C-vitamin forrásnak bizonyult. Rengeteg fajtája, típusa és felhasználási módja van.
A növény csípősségét okozó kapszaicin jótékony hatásait már a legelső termesztők is ismerték. Vérnyomáscsökkentő, reumatikus fájdalmakat enyhítő, emésztést serkentő, ezek mellett különböző izompanaszok, és cukorbetegség kezelésében is hasznosítható. A kapszaicin egyébként gyógyszeralapanyag is. Tömény fogyasztásától ugyanakkor óvakodni kell, gyulladást okozhat.
Fotó:
pixabay.com
Milyen a jó és a rossz koleszterin?

A dohányzás és a magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszint is a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, ám hallani jó és rossz koleszterinről. Milyen a jó és a rossz koleszterin?
Egészségesek az izotóniás italok?

Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével. Vajon egészségesek ezek az italok? Miért van szükség ezekre?
A vas szerepe a szervezetben

A vas, mint ásványi anyag esszenciális része szervezetünk működésének, hiszen ez segít megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a létfenntartáshoz szükséges szerveinkhez. Emiatt oda kell figyelnünk rá, hogy változatosan táplálkozzunk, és amennyiben vashiány tüneteit tapasztaljuk magunkon sürgősen orvoshoz forduljunk.
Sütemények a téli hidegben

Az igazán hideg januári estéken nincs jobb dolog annál, mint egy szelet isteni finom, illatos süteménnyel ücsörögni otthon. Szerintem már mindenkivel előfordult, hogy a hűvös téli estéken úgy éreztük, képtelenek vagyunk ellenállni a finomabbnál finomabb falatoknak. Az alábbi cikkben néhány téli sütemény receptet nézhetünk meg.
Mit jelent és hogyan kezelhető a cukorfüggőség?

A cukorfüggőség népbetegség, a szervezet működéséhez szükséges mennyiség megtalálható a gabonákban, a zöldségekben, a gyümölcsökben, vagy a szervezet maga is előállítja. Mégis többet fogyasztunk a kelleténél, ami hosszú távon ártalmas lehet. A megoldás a mértékletesség és az elhatározás.