Menü

Korai folyó ügyek

Kardinális pont, minden szülő számára, hogy gyermeke mikor és hogyan lesz szobatiszta. A körülbelül három és ötéves korra kialakuló szobatisztaságot megszakíthatja még időnkénti bepisilés, ez természetes jelenség, az idegrendszer érésével azonban megszűnik.

A szülők különböző technikákkal igyekeznek rávenni gyermeküket a szobatisztaságra, például bili használatával. A lényeg, hogy fenyegetéssel ne próbálkozzunk, mert az csak szorongást idézhet elő a gyerekben.

Fontos tudni, hogy a nappali és az éjszakai (vagy alvás közbeni) szobatisztaság között jelentős különbség van. A nappali szobatisztaságot tanuljuk, lányoknál az sem ritka, hogy már másfél- kétéves korra kialakul. Az éjszakai szobatisztaságot azonban egy hormon szabályozza, ami öt- hatéves korra jelenik meg a szervezetben. Éppen ezért az alvás közbeni szobatisztaságra nem tudunk erővel hatni, olyan azonban előfordulhat, hogy a megfelelő kor elérésének idejére még nem termelődik a hormon. Utóbbi esetben mindenképpen orvoshoz kell menni, ahol általában egy orr spray segítségével juttatják a hormont a gyermek szervezetébe.

Ötéves korig a szobatisztaságot követően még kisebb „balesetek” beleférnek, nem kell azonnal aggódnunk és szégyenkeznünk. A visszaesésnek lehetnek lelki okai. A családban történő változás, például új testvér születése, átmeneti visszafejlődést idézhet elő. Továbbá az óvodakezdéssel járó stressz, nagyobb elvárások is okozhatnak szorongást, melynek testi tünete lehet a bevizelés.

Legyünk türelmesek, és adjunk időt gyermekünk számára. Más gyerekeivel való összehasonlítás, nem jó kiindulópontja a szobatisztaság megtanításának és elérésének.

Fotó:
sxc.hu

Énekelj a gyermekednek!

Az éneklő édesanya, vagy nagymama érzelmileg pozitívan hat a gyermekre, felkelti a figyelmét, kíváncsivá teszi, megnyugtatja, fejleszti, s még egy bensőségesebb kapcsolat is kialakul.

Ha koszos a gyerek…

Mindenki tudja, hogy bizonyos mennyiségű koszt meg kell ennie egy gyereknek, s nem tesz jót nekik, ha mindig csupa sterilek, tiszták és foltmentesek, a környezetük pedig hiperszuper, antibakteriális

Mesés karácsony avagy mit meséljünk ünnepkor és mit ne

Egy készülődéssel teli, karácsonyt váró, sürgős-forgós nap után olyan békés a családi környezetben mesét olvasni a gyermekünknek. Vannak olyan klasszikus karácsonyi történetek, amelyeken mi magunk is felnőttünk, mert generációk óta nem mennek ki a divatból. A klasszikus mesék a szeretetről, megbocsátásról szólnak.

Tanácsok kisbabánk szoptatásához

Azt hiszem abban minden édesanya egyetért, hogy a legfontosabb egy egészségesen fejlődő, nyugodt, kiegyensúlyozott baba, aki a megfelelő mennyiségű és minőségű anyatejet kapja. Természetesen mindannyian erre törekszünk.

Elhízott gyermekek: diéta, vagy életmódváltás?

„Kisgyereket ne fogyókúráztassunk!” – hallottam ismerőst megnyilvánulni, elhízott, jelentős túlsúllyal rendelkező kisiskolás gyermeke kapcsán. Ez valóban így van, azonban akkor mi a megoldás a gyerekkori elhízásra?