Menü

Korai folyó ügyek

Kardinális pont, minden szülő számára, hogy gyermeke mikor és hogyan lesz szobatiszta. A körülbelül három és ötéves korra kialakuló szobatisztaságot megszakíthatja még időnkénti bepisilés, ez természetes jelenség, az idegrendszer érésével azonban megszűnik.

A szülők különböző technikákkal igyekeznek rávenni gyermeküket a szobatisztaságra, például bili használatával. A lényeg, hogy fenyegetéssel ne próbálkozzunk, mert az csak szorongást idézhet elő a gyerekben.

Fontos tudni, hogy a nappali és az éjszakai (vagy alvás közbeni) szobatisztaság között jelentős különbség van. A nappali szobatisztaságot tanuljuk, lányoknál az sem ritka, hogy már másfél- kétéves korra kialakul. Az éjszakai szobatisztaságot azonban egy hormon szabályozza, ami öt- hatéves korra jelenik meg a szervezetben. Éppen ezért az alvás közbeni szobatisztaságra nem tudunk erővel hatni, olyan azonban előfordulhat, hogy a megfelelő kor elérésének idejére még nem termelődik a hormon. Utóbbi esetben mindenképpen orvoshoz kell menni, ahol általában egy orr spray segítségével juttatják a hormont a gyermek szervezetébe.

Ötéves korig a szobatisztaságot követően még kisebb „balesetek” beleférnek, nem kell azonnal aggódnunk és szégyenkeznünk. A visszaesésnek lehetnek lelki okai. A családban történő változás, például új testvér születése, átmeneti visszafejlődést idézhet elő. Továbbá az óvodakezdéssel járó stressz, nagyobb elvárások is okozhatnak szorongást, melynek testi tünete lehet a bevizelés.

Legyünk türelmesek, és adjunk időt gyermekünk számára. Más gyerekeivel való összehasonlítás, nem jó kiindulópontja a szobatisztaság megtanításának és elérésének.

Fotó:
sxc.hu

Ha babát szeretnél…

Amikor eldöntjük, hogy babát szeretnénk, a legfőbb félelmünk, hogy soká várat magára a pozitív terhességi teszt. Nyilván a természet a főnök ő teszi a dolgát, azonban néhány trükkel mi is növelhetjük a teherbeesés esélyét.

Várandósság alatti étrend

Nem, nem kettő helyett eszünk. Ikrek esetén se három helyett. Minőséget és nagyon jól megkomponált, tápanyagdús táplálkozást kell összerakni. Nem is olyan egyszerű.

Az igazi anya

Egymillió féleképpen lehetsz jó anya. Minden gyerek más és minden anyuka egyedi, eltérő képességekkel, különböző erényekkel és hibákkal. Egész más nehézségekkel kell megküzdened neked, mint nekem, a szomszéd néninek, vagy az unokatesódnak, aki épp most szülte meg első gyermekét - így természetesen nem létezik egyetlen határozott lista arról, hogy miket KELL tenned azért, hogy jó anya légy.

Mekkora stressz vajon a szülőknek a „tanárlét”?

Szerintem egy átlagos szülőnek soha eszébe nem jutott soha, hogy egyszer majd tanár lesz. Karantén idején mégis az lett, és olyan tudásokat kellett elővennie, amit rég eltemetett magában. De ez vajon növelni fogja a szülő részéről a toleranciát a tanár felé, ami ugye manapság kiveszőben van? Ezt kutatják szakemberek is.

Vidd ki őket a szabadba!

Nem azt mondom, hogy végleg el kell venni a kütyüfüggő gyerekeinktől a tabletet, telefont, de naponta egy órára, másfélre igenis ki kell hozni őket a virtuális rabságból, a karantén okozta világháló-börtönből