Menü

Védőfalak a stressz ellen

A stressz természetes velejárója az emberi életnek. Kiiktatni életünkből nemcsak, hogy nem lehet, de nem is érdemes, mivel fontos funkciót tölt be. Ahogy korábbi cikkünkben már részletesen kifejtettük, tulajdonképpen a környezettel való érintkezésünk során belső aktivációs szint változásáról van szó. Olyan fiziológiai, pszichológiai és viselkedéses válaszokról, amelyek az élethelyzetekhez való alkalmazkodást segítik.

Ugyanakkor a mai életvitel sok esetben olyan nagymértékű, és folyamatos stressz terhelést eredményez, melynek egészség károsító hatása nem elhanyagolható. A stressz tehát természetes része az emberi életnek, ennek megfelelően mindenki rendelkezik valamilyen módszerrel, amely a stresszel való megküzdést segíti. Ezek automatikus mechanizmusok, melyet minden különösebb megfontolás nélkül alkalmazunk bizonyos helyzetekben. Ezek a technikák lehetnek hasznosak vagy kevésbé hasznosak is. Az egészségre káros stressz ellen viszont tudatosabban kell fellépnünk!

Mi összeszedtünk néhány olyan módszert, melyek megvalósításához nem szükséges semmilyen szaktudás, mégis hatékonyan vethetőek be a túlzott stressz káros hatásai ellen.

Talán sokan nem gondolnánk, de másoktól való segítségkérés szinte a legelemibb problémamegoldó módszer a hétköznapokban. Ismerjük fel azokat a helyzeteket, amelyek meghaladják megoldó képességünket, vagy legalábbis olyannyira igénybe veszi energiáinkat, hogy az már káros. Az persze kulturálisan meghatározott, hogy mennyire szeretünk segítséget kérni. Azonban ahelyett, hogy a segítségkérést a gyengeség jeleként könyvelnénk el, gondoljunk rá úgy, mint hasznos stressz-kezelési technikára.

Közhelyes tanácsnak tűnhet, de bizonyított tény, hogy a rendszeres mozgás, feszültségcsökkentő hatása révén szintén kompenzálja a túlzott stresszhatást.  Emellett ügyeljünk arra, hogy rendszer legyen életünkben, melynek fontos eleme a pihentető alvás.

Szakemberek szerint a naplóírás is egy hasznos módszer lehet, hiszen segít rendszerezni, átgondolni problémáinkat és emellett fejleszti az önismeretet is.

Természetesen vannak úgynevezett pszichológiai stresszcsökkentő technikák is, ezek elsajátítása főleg akkor szükséges, ha például életvitelünk fokozottan stressz veszélyes. Na, persze az életmód változtatás nem feltétlenül kerülhető el, és az előzőekben megemlített hétköznapi módszerek is sokat segíthetnek.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.