Menü

A grillezés fortélyai és egyéb praktikák

A szabadbeli sütés-főzés a nyári esték egyik leghangulatosabb programja, ám ilyenkor az őszi idő beálltával is szervezhetünk egy kerti grillezéssel összekötött baráti összejövetelt. Persze a modern kerti sütésbe már nem csak a húsok, hanem mindenféle húsos, halas és zöldséges ételeket is készítése is beletartozik. Azonban a legfontosabb, hogy a grillezés továbbra is férfimunka!

Természetesen mielőtt belevágnánk a fejszénket, alaposan gondoljuk át, hogy mire van szükségünk, s hogy kell előkészülnünk. Egy hirtelen ötlettől vezérelt grillezés sikere csupán egy illúzió – ezért tényleg alapos szervezést és felkészülést igényel.

Legelőször is szükségünk van egy grillsütőre, ez lehet mobil, épített – kicsi, közepes vagy nagy. A lényeg, hogy a célnak és a környezetnek (terasz, kert stb.) megfelelő méretűt használjunk.

Érdemes az előkészületek során odafigyelni a megfelelő alapanyag kiválasztására, a grillezéshez szükséges eszközök (grill-lapát, fogó stb.) meglétére, a minőségi tüzelőanyagra, illetve magának a sütésnek a technikájára.

Az alapanyag előkészítésénél tervezzük meg, hogy mennyi vendég látogat hozzánk, ennek megfelelő mennyiségű friss húst esetleg zöldségféléket készítsünk elő. Friss halat is készíthetünk így, emellett rákokat, tengeri herkentyűket is használhatunk. Helyi halfajtákat vagy fogjuk magunk, vagy nagyobb halgazdaságok boltjaiban szerezhetünk be. A pácolást – ha tényleg zamatos hús-ízt szeretnénk - azt friss fűszernövényekkel is megtehetjük a végén, a kész sülteket megszórjuk, vagy fűszeres olíva olajjal bekenjük azokat (pl. fokhagymás zöldfűszer olaj). A húst sózni csak a grillezés előtt 10 perccel szabad.

Tüzelőanyagok közül a benzinkutaknál kaphatóaknál is ügyeljünk a szén vagy brikett nagyságára, ne legyen túl nagy, mert össze- vissza fog szikrázni a grillezőnk. A faszén nagyobb hőt ad le, ezért gyors steaknél, kisebb átsütést igénylő húsokhoz alkalmas. A brikett kevesebb hőt termel, de tovább tartja ezt a hőmérsékletet. A sütéshez szükséges parázs akkor jó, ha 10cm-re tartjuk a kezünket és már nem tudjuk tovább ott tartani, akkor a grillezéshez is megfelelő lesz a hőfok.

A grillezett ételek általában szárazak, ezért érdemes elkészíteni néhány fajta szószt vagy mártást, s természetesen a hozzávaló saláták elkészítése is fontos eleme egy kerti partinak.

Sütés előtt a grillsütőt mindig forrósítsuk meg, és csak ezután tegyük a hússzeleteket a rostra. A hőmérséklet legyen magas és egyenletes, de ne legyen túl forró, mert ebben az esetben csak a hús külseje sül meg, a belseje viszont nyers marad. Célszerű először az alacsonyabb hőfokot igénylő ételeket elkészíteni, a pácolt hús sütésénél kerüljük a mustáros, joghurtos pácot, és a száraz fűszernövényeket, mert ezek károsíthatják a sütőlap bevonatát. A húst felszeletelve fűszerezzük és olajozzuk, de zsírt semmiképp ne használjunk, mert így a hús könnyen megéghet, és rossz szagú lesz. A pácolt húsokat sütés előtt csöpögtessük le, hogy a sok olajtól nehogy lángra kapjon a faszén.

 A húsokat többedmagával süssük, nyugodtan rakjuk tele a grillezőt, hiszen ennek lényege, hogy egyszerre mindenhol egyenletes hőfokot biztosít a sütőfelület. A lecsöpögő fűszeres olajat ne öntsük ki, inkább készítsünk belőle finom mártást a húsokhoz. Grillezés előtt a húst ne sózzuk meg, mert a só a húsból kioldja a nedveket. Az így előkészített ételt sütés közben mindig fa vagy hőálló műanyag eszközzel forgassuk, hogy a sütő felülete ne sérüljön. Közben ne sértsük meg a húsok felületét, mert az ízletes húslé kifolyhat belőlük. Az olajos grillpác igazán praktikus az előkészítéshez, mert nem kell utána az olajozással törődni, a hús puha és ízletes lesz. De azért lehet közben is fűszeres mártással kenegetni, így az ételünk biztosan zamatosabb lesz. Sütés közben a húst nem forgatjuk meg többször, hanem csak egyszer, amikor kezd kijönni a hús leve. Ha minden elkészült, szedjük ki alufóliába, vagy lezárható edénybe, majd 5 percnyi pihentetés után fogyaszthatjuk.

Ha már ilyen finom húsokat grilleztünk, gondoljunk a vegetáriánusokra is, mert a hagyma, a padlizsán vagy az apró gombák is nagyon finomak grillen sütve. S persze ne feledkezzünk meg, az ínycsiklandó ízek mellé fogyasztandó mértékletes itókáról sem!

Sikeres próbálkozást és jó étvágyat mindenkinek!

Fotó:
pixabay.com

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.