Menü

A házasság tényleg leszoktathatja a férfiakat a házimunkáról? Mi az igazság?

Egy közelmúltban végzett tanulmány szerint a férfiak a házasság előtt több házimunkát végeznek el otthon és sokkal segítőkészebbek, mint az esküvő után. Ezt a felmérések eredményei is alátámasztották. Bár a férjek természetesnek tartják, hogy az együttélés során nincsenek férfi és női feladatok, ám az tény, hogy a gyengébbik nem képviselői mégis kétszer annyi házimunkát végeznek el, mint a férjek. Bár lehet, ez idő alatt a fiúk a bányában dolgoznak…

Rengeteg nő tapasztalta már azt, hogy férje a kapcsolatuk első időszakában sokkal többet segített neki a háztartási munkában, az házasság megkötése óta azonban túlnyomó részt a feleségre marad a mosogatástól elkezdve, a takarításon át még akár a főzés is, pedig köztudott, hogy a legjobb szakácsok viszont a férfiak közül kerül ki. És mégis…

Egy amerikai egyetemen dolgozó szociológus professzor és munkatársai azt vizsgálták, hogy mennyire veszik ki aktívan részüket a házimunkából azok a férfiak és férjek, akik állandó napi kapcsolatban élnek feleségükkel és barátnőjükkel. Ezt a vizsgálatot huszonnyolc, a fejlett országokhoz tartozó társadalmakban, többek közt Magyarországon is elvégezték. Ezzel a felméréssel, több mint 17 000 embert - férfiakat és nőket – kerestek meg, és érdeklődtek szokásaikról. Az együtt élő párokból mindig csak az egyik felet kérték meg, hogy nyilatkozzon és töltse ki a kérdőívet, s válaszoljon azokra a kérdésekre, melyek főként arra irányultak, hogy mennyit dolgozik ő és társa a háztartásban. Azt is vizsgálták, hogy az elvégzett otthoni munka mennyisége függ-e a férfi jövedelmi viszonyaitól és attól, hogy szerinte nemek szerint besorolható-e, hogy ki mennyi házimunkát végez.

A tényekkel alátámasztott eredmények azt mutatták, hogy a még „csak” barátnőjükkel együtt élő férfiak nagyságrendekkel több házimunkát végeznek, mint házasságban élő fajtársaik. Míg a feleségek sokkal több időt töltenek takarítással, mosással és más napi foglalatossággal, mint azok a társaik, akik még nem mentek férjhez. A tehát nők tehát általában véve jóval több házimunkát végeznek. Eszerint a nők átlagosan összesen huszonegy órát főznek, mosnak, takarítanak egy hét alatt, ez időtartam alatt partnerük kevesebb, mint felét, alig kilenc órát áldoz erre a tevékenységre. A kérdésekre kitöltése után, az adott válaszokból kiderült, hogy az összes házimunka 74 százalékát végzik el a nők, és csak 32 százalékát a férfiak. (az összeg azért nem 100%, mert a pároknak csak az egyik tagját kérdezték meg a felmérésben). Fény derült arra is, hogy a nívósabb jövedelemmel rendelkező férfiak rendszerint kevesebbet segítenek feleségüknek, mint a szerényebb fizetéssel rendelkező férjek…

Tessék uraim, itt az alkalom, hogy bizonyítsák a gyengébb nemnek, hogy ez a felmérés csak valami tévedés lehet!

Fotó:
sxc.hu

Tanulásfüggőség

Az emberi elme annyira összetett, hogy egyes jelenségei szinte megmagyarázhatatlanok, mások viszont egészen egyszerű elemi okokra is visszavezethetőek. A függőség kérdése mind fiziológiai szempontból, mind lélektani szempontból igen érdekes. De rajongunk-e függőségig olyan dolgokért, amelyek elől mások menekülnek? A tanulásfüggőség példája ezt remekül szemlélteti.

Hogy álljunk fejben hozzá az államvizsgához?

Az államvizsgák során nagyon fontos, hogy hogyan kapcsolunk ki a tanulás közben, hogyan dolgozzuk fel azt a sokszor mérhetetlen anyagot, amit elénk kérdezhetnek tőlünk. Nem csak az lehet azonban fontos, hogy mit fogyasztunk, hogyan mozgunk kikapcsolódásképpen, hanem az is, hogy egyáltalán fejben hogyan állunk hozzá ehhez az egészhez.

Edzés sminkben?

A tökéletes futós instaklisék talpig sminkben és egyetlen rakoncátlan tincs nélkül ábrázolják az edzés végén fotózkodó nőket. Izzadságfolt nélkül. Kipirult arc nélkül. Nem ám a csapvíz alá tartott vörös fejjel, mint én egy éve a nyári 38 fokos maraton után. Van némi kontraszt.

Ezt tudtuk a koffeinről?

A koffein az egyik legismertebb élénkítő hatású szer a világon. Aki teázik, kávézik, fogyaszt kólát, majszol mellé csokoládét, iszik kakaót, netán az energiaitalt kedveli, tudják jól, a koffein hatása miért oly szükségesen népszerű.

A nyár és a kalandvágy

Amíg az ember fiatal, elég sok hullámát éli át az újdonságra és kalandra való vágyakozásnak. De olykor nemcsak a fiatalok ráznák le a monotonitás terhét. Nyáron pedig még alkalmasabbá válik a kedv, a környezet és a körülmények.