Menü

A házasság tényleg leszoktathatja a férfiakat a házimunkáról? Mi az igazság?

Egy közelmúltban végzett tanulmány szerint a férfiak a házasság előtt több házimunkát végeznek el otthon és sokkal segítőkészebbek, mint az esküvő után. Ezt a felmérések eredményei is alátámasztották. Bár a férjek természetesnek tartják, hogy az együttélés során nincsenek férfi és női feladatok, ám az tény, hogy a gyengébbik nem képviselői mégis kétszer annyi házimunkát végeznek el, mint a férjek. Bár lehet, ez idő alatt a fiúk a bányában dolgoznak…

Rengeteg nő tapasztalta már azt, hogy férje a kapcsolatuk első időszakában sokkal többet segített neki a háztartási munkában, az házasság megkötése óta azonban túlnyomó részt a feleségre marad a mosogatástól elkezdve, a takarításon át még akár a főzés is, pedig köztudott, hogy a legjobb szakácsok viszont a férfiak közül kerül ki. És mégis…

Egy amerikai egyetemen dolgozó szociológus professzor és munkatársai azt vizsgálták, hogy mennyire veszik ki aktívan részüket a házimunkából azok a férfiak és férjek, akik állandó napi kapcsolatban élnek feleségükkel és barátnőjükkel. Ezt a vizsgálatot huszonnyolc, a fejlett országokhoz tartozó társadalmakban, többek közt Magyarországon is elvégezték. Ezzel a felméréssel, több mint 17 000 embert - férfiakat és nőket – kerestek meg, és érdeklődtek szokásaikról. Az együtt élő párokból mindig csak az egyik felet kérték meg, hogy nyilatkozzon és töltse ki a kérdőívet, s válaszoljon azokra a kérdésekre, melyek főként arra irányultak, hogy mennyit dolgozik ő és társa a háztartásban. Azt is vizsgálták, hogy az elvégzett otthoni munka mennyisége függ-e a férfi jövedelmi viszonyaitól és attól, hogy szerinte nemek szerint besorolható-e, hogy ki mennyi házimunkát végez.

A tényekkel alátámasztott eredmények azt mutatták, hogy a még „csak” barátnőjükkel együtt élő férfiak nagyságrendekkel több házimunkát végeznek, mint házasságban élő fajtársaik. Míg a feleségek sokkal több időt töltenek takarítással, mosással és más napi foglalatossággal, mint azok a társaik, akik még nem mentek férjhez. A tehát nők tehát általában véve jóval több házimunkát végeznek. Eszerint a nők átlagosan összesen huszonegy órát főznek, mosnak, takarítanak egy hét alatt, ez időtartam alatt partnerük kevesebb, mint felét, alig kilenc órát áldoz erre a tevékenységre. A kérdésekre kitöltése után, az adott válaszokból kiderült, hogy az összes házimunka 74 százalékát végzik el a nők, és csak 32 százalékát a férfiak. (az összeg azért nem 100%, mert a pároknak csak az egyik tagját kérdezték meg a felmérésben). Fény derült arra is, hogy a nívósabb jövedelemmel rendelkező férfiak rendszerint kevesebbet segítenek feleségüknek, mint a szerényebb fizetéssel rendelkező férjek…

Tessék uraim, itt az alkalom, hogy bizonyítsák a gyengébb nemnek, hogy ez a felmérés csak valami tévedés lehet!

Fotó:
sxc.hu

A véradás fontossága

A véradás önmagában is egy szép gesztus, hiszen segíthetünk másoknak megfelelő vércsoporthoz jutni, baleseteknél is fontos, hogy gyorsan elérhető legyen az adott típusú vér, de magunknak is jót teszünk azzal, ha rendszeresen járunk vért adni.

Facebook függőség

Napjaink egyre nagyobb részét teszi ki a közösségi médiával töltött idő. Ez vajon áldás, vagy átok? A facebook, a legkedveltebb közösségi platform használata szinte már mindenki napi rutinjához tartozik, azonban mégis ritkán hallunk arról, hogy ez függőség volna.

A tavaszi fáradtság okai és megelőzése

Tavasszal éreznünk kellene, hogy ébred a természet és mi is töltődünk fel energiával, de ebben az időszakban sokan levertségről, fáradtságról és állandó lehangoltságról beszélnek. Ezt az általában rövid időszakot tavaszi fáradtságnak nevezik. Azonban ez nem betegség és nem is komoly probléma, ez egy természetes reakciója a szervezetnek, mikor a téli időszak után folyamatosan alkalmazkodik a tavaszi viszonyokhoz.

Albérlet vagy kollégium?

Olyan dilemma ez amivel minden egyetemista, egyes esetekben már középiskolás találkozik. A felvételi utáni napokban elindul a nagy albérlet vagy kollégium vadászat, azonban érdemes kicsit előre gondolkodni és felmérni, hogy melyik városban melyik lehetőségek érik meg a legjobban.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.