Menü

Extrém sportok: A grappling

A grappling egyre népszerűbb küzdősport hazánkban. Az első magyar bajnokságot ugyan mindössze három évvel ezelőtt bonyolították le, azonban azóta töretlen a sportág fejlődése.

A grappling elnevezése - talán ezt már sokan kitalálták - az angolból ered. Az angol to grapple ige annyit tesz dulakodik. A grappling azonban nem egyszerű dulakodás, a birkózásból, a cselgáncsból, a jujitsuból és a szambóból alakult ki, ezek technikáit, szabályait ötvözi, kizárva az ütést és rúgást. Ebben a sportban döntetlen nincs. A lényeg, hogy a versenyzők az ellenfél eldobását, vagy egyéb módon való földre vitelét követően földharcban, a szőnyegen, speciális fogásokkal, elsősorban kar- és lábkulcsok segítségével a harc feladására kényszeríti riválisát. Ezt elérheti fojtással, kar-, vagy lábfeszítéssel is. A feladás jelezhető kézzel, lábbal, vagy hangadással is.

A szakág önmagát a Mixed Martial Arts (MMA, vagyis kevert, illetve vegyes harcművészetek) önvédelmi ágazati között határozza meg.

A grapplingnek létezik egy biztonságos és amatőrök által is gyakorolható formája, az úgynevezett combat grappling. Itt kötelező védőfelszereléssel és korlátozott támadási lehetőséggel életszerű küzdelmi helyzetekre készülhet fel a sportoló.

A profik számára többféle kategóriát is kínál a sportág, ahol a ruházat és az alkalmazható technikai repertoár is más és más.

Érdekesség, hogy míg az első grappling világbajnokságot 2008-ban rendezték meg és ott a magyar csapat a nemzetek rangsorában az előkelő 14. helyen végzett, addig 2010-ig kell várni arra, hogy az első magyar grappling bajnokságot hazánkban megrendezzék. Most, 2013-ban nagyjából harminc olyan klubról tudunk, ahol grapplingezni lehet. Fontos, hogy 2009-től már hivatalosan is képeznek itthon grappling edzőket, versenybírókat is.

Fotó:
hajráveszprém.hu

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.