Menü

Olajos magvak – a kesudió és a mandula

Az olajos magvakról legtöbbször a nassolás jut eszünkbe, de mivel magas a zsírtartalmuk, napjainkban többnyire kizárjuk őket az étrendünkből, s főként valamilyen kikapcsolódás (mozi, sportesemény megtekintése, vagy baráti családi összejövetelek) közben csipegetünk belőlük. Ha rákaptunk az ízekre, akkor viszont nehéz abbahagyni… De minden rosszban van valami jó, ezért nem árt, ha tudjuk, hogy az olajos magvak gazdag vitamin-és ásványi anyag-források, így nem árt máskor is beiktatni az étrendünkbe, és fogyasztani belőlük.

Az olajos magok túlnyomó része nagy mennyiségben tartalmaz B-vitamint és magnézium tartalmának következtében jótékony hatással van stresszes életmódunkra, feloldja az idegi fáradtságot, s energiát ad a szervezetnek a napi kimerültség után. Ezek a magok pucolás után önmagukban is fogyaszthatóak, de alkalmasak növényi olajok és növényi tejek készítésére, melyek allergia vagy tejcukor érzékenység esetén tejpótlóként szolgálnak az azokat fogyasztóknak. Különösen diétázóknak, sportolóknak, fogyókúrázóknak, valamint vegetáriánusoknak ajánlottak ezek a készítmények. Az olajos magvak magas fehérjetartalma még a húsokéval is versenyre kel, ilyen pl.: a mandula vagy a dió. Szív-és érrendszeri megbetegedések elleni jótékony hatásuk régóta ismert, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is jelentősen csökkenti a rendszeres fogyasztásuk. A bennük található illóolajok gazdag antioxidánsok, így segítenek a szabad gyökök elleni harcban is.

Egyik ilyen egzotikusnak számító, ízletes olajos mag a kesudió. Fogyasztása rendkívül hasznos a különböző rákos megbetegedések megelőzése szempontjából, emellett sejtmegújító hatása is van. Csonterősítő hatású, kiemelkedően magas kalcium tartalma miatt, kimondottan használ a hajnak és a bőrnek is. Emellett tartalmaz még foszfort, magnéziumot, vasat, rezet, cinket és szelént. Kiemelkedően magas a keményítő- és zsírtartalma, ezért fogyókúra esetén nem árt módjával fogyasztani. Gyorsítja a sebek gyógyulását, javítja az agyműködést és erősíti a szervezet, fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.

Mostanában – tán nem véletlenül – nagy népszerűségnek örvend a Paleolit táplálkozás, aminek egyik fontos összetevője például a mandula. Ez az egyik legismertebb és legsokoldalúbban felhasználható olajos mag. Magas ásványi anyag és vitamin tartalma közül kiemelkedik az E vitamint, mely amellett, hogy méregtelenít, ellenálló képességünket is meghatványozza. Jelentős B vitaminforrás, valamint B1 és B2 - t, folsavat, valamint P vitamint is tartalmaz. Rendkívül gazdag ásványi anyagokban, melyek közül a magnézium erősíti a csontokat és fenntartja a szervezetben kalcium-kálium arányát. Cinktartalma szintén elősegíti a sebgyógyulást, vastartalma a vérképzésben segít, a réz pedig elősegíti az oxigénszállítást. A mandula nemcsak étkezésre jó, hanem tejéből gyakran készítenek krémeket is, ami jót tesz a bőrnek. Fehérje és rosttartalma miatt fogyasztása teltségérzetet okoz, kitűnő a hús pótlására az étrendben. Megőrölve lisztként is használják, kiválóan alkalmas sütéshez-főzéshez. A vércukorszintre is kedvező hatással van, és jelentős szerepet játszhat a rákos folyamatok megelőzésében.

Fotó:
pixabay.com

A B-vitamin komplex tagjai

A B-vitaminok mindegyike fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, ugyanakkor átfedés is akad köztük. Nézzük, mihez járulnak hozzá a komplex tagjai.

A túlzott rostfogyasztás jelei

Biztosan tisztában vagy vele, a rostos ételek fogyasztása nagyon egészséges. Jótékony hatású a szív- és érrendszerre, a megfelelő anyagcsere működésre, a gyomor egészségére és a vér glükóz szintjének stabilizálására. Bár általában nem fogyasztunk eleget, ennek ellenkezője is megtörténhet, amikor is túl sokat fogyasztunk egyszerre, ráadásul rövid idő leforgása alatt, ami szintén problémákat okozhat.

Egészséges túrós desszertek nyomában

A túró rengeteg kalciumot és foszfort tartalmaz, ezért a gyerekeknek, serdülőknek és csontritkulásban szenvedő betegeknek érdemes minél többet enniük belőle. Nem kell aggódnod a túró kalóriatartalma miatt sem, hiszen 100 gramm túróban csupán 110 kcal van. Ezt a könnyen emészthető, laktató tejterméket tehát akár egy diétás étrendbe is beillesztheted!

Varázsitalnak számít a maté tea

A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény, amelyet a helyi indán törzsek már akkor fogyasztottak, amikor az európai felfedezők rátaláltak a földrészre. Egy italban tartalmazza a kávé erősségét, a teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait és a csokoládé nyújtotta eufória érzését.

Sütés nélküli kávés finomság gyorsan

Hétvégi ebéd után nagyon jól tud esni egy kávés édesség. Válogass kedvedre: a habkönnyű tiramisutól kezdve, keksztekercsen át a kávés kókuszgolyóig itt mindent megtalálsz!