Menü

Olajos magvak – a kesudió és a mandula

Az olajos magvakról legtöbbször a nassolás jut eszünkbe, de mivel magas a zsírtartalmuk, napjainkban többnyire kizárjuk őket az étrendünkből, s főként valamilyen kikapcsolódás (mozi, sportesemény megtekintése, vagy baráti családi összejövetelek) közben csipegetünk belőlük. Ha rákaptunk az ízekre, akkor viszont nehéz abbahagyni… De minden rosszban van valami jó, ezért nem árt, ha tudjuk, hogy az olajos magvak gazdag vitamin-és ásványi anyag-források, így nem árt máskor is beiktatni az étrendünkbe, és fogyasztani belőlük.

Az olajos magok túlnyomó része nagy mennyiségben tartalmaz B-vitamint és magnézium tartalmának következtében jótékony hatással van stresszes életmódunkra, feloldja az idegi fáradtságot, s energiát ad a szervezetnek a napi kimerültség után. Ezek a magok pucolás után önmagukban is fogyaszthatóak, de alkalmasak növényi olajok és növényi tejek készítésére, melyek allergia vagy tejcukor érzékenység esetén tejpótlóként szolgálnak az azokat fogyasztóknak. Különösen diétázóknak, sportolóknak, fogyókúrázóknak, valamint vegetáriánusoknak ajánlottak ezek a készítmények. Az olajos magvak magas fehérjetartalma még a húsokéval is versenyre kel, ilyen pl.: a mandula vagy a dió. Szív-és érrendszeri megbetegedések elleni jótékony hatásuk régóta ismert, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is jelentősen csökkenti a rendszeres fogyasztásuk. A bennük található illóolajok gazdag antioxidánsok, így segítenek a szabad gyökök elleni harcban is.

Egyik ilyen egzotikusnak számító, ízletes olajos mag a kesudió. Fogyasztása rendkívül hasznos a különböző rákos megbetegedések megelőzése szempontjából, emellett sejtmegújító hatása is van. Csonterősítő hatású, kiemelkedően magas kalcium tartalma miatt, kimondottan használ a hajnak és a bőrnek is. Emellett tartalmaz még foszfort, magnéziumot, vasat, rezet, cinket és szelént. Kiemelkedően magas a keményítő- és zsírtartalma, ezért fogyókúra esetén nem árt módjával fogyasztani. Gyorsítja a sebek gyógyulását, javítja az agyműködést és erősíti a szervezet, fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.

Mostanában – tán nem véletlenül – nagy népszerűségnek örvend a Paleolit táplálkozás, aminek egyik fontos összetevője például a mandula. Ez az egyik legismertebb és legsokoldalúbban felhasználható olajos mag. Magas ásványi anyag és vitamin tartalma közül kiemelkedik az E vitamint, mely amellett, hogy méregtelenít, ellenálló képességünket is meghatványozza. Jelentős B vitaminforrás, valamint B1 és B2 - t, folsavat, valamint P vitamint is tartalmaz. Rendkívül gazdag ásványi anyagokban, melyek közül a magnézium erősíti a csontokat és fenntartja a szervezetben kalcium-kálium arányát. Cinktartalma szintén elősegíti a sebgyógyulást, vastartalma a vérképzésben segít, a réz pedig elősegíti az oxigénszállítást. A mandula nemcsak étkezésre jó, hanem tejéből gyakran készítenek krémeket is, ami jót tesz a bőrnek. Fehérje és rosttartalma miatt fogyasztása teltségérzetet okoz, kitűnő a hús pótlására az étrendben. Megőrölve lisztként is használják, kiválóan alkalmas sütéshez-főzéshez. A vércukorszintre is kedvező hatással van, és jelentős szerepet játszhat a rákos folyamatok megelőzésében.

Fotó:
pixabay.com

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani