A fogyókúra és a nassolás csúcstartói – a kendermag és a napraforgómag
- Dátum: 2013.11.02., 20:12
- cukorbetegség, fogyókúrázók, kendermag, linolsav, napraforgómag, olajos magvak, olajsav, Omega 3, Omega 6, rosttartalom, sclerosis multiplex
Az olajos magvak közül a tökmag, a kesudió, a mandula, a mogyoró és a pisztácia már szóba került, s mindegyik közös jellemzője volt, hogy nassolás közben észrevétlenül válnak szinte ellenállhatatlanná. Vagyis főként valamilyen kikapcsolódás (mozi, sportesemény megtekintése, vagy baráti családi összejövetelek) közben csipegetünk belőlük. S ha rákaptunk ezekre az ízekre, akkor fogyasztásukat nehéz abbahagyni… Igaz, hogy ezeknek a magvaknak kifejezetten magas a zsírtartalmuk, de mivel minden rosszban van valami jó, ezért jó, ha tudjuk, hogy gazdag vitamin-és ásványi anyag tartalommal is rendelkeznek, így nem árt őket beiktatni az étrendünkbe.

Az egyik ilyen, amely rendkívül magas a fehérje – és a rosttartalommal rendelkezik a kendermag. Természetesen mielőtt még legelőször a baromfiudvar szárnyasai jutnának eszünkbe, nem árt tudni, hogy olyan növény magjáról van szó, amely nagy mennyiségben tartalmaz szervezetünk számára fontos ásványi anyagokat, mint a kálium, kalcium, magnézium, foszfor, kén, vas valamint a cink. Fehérjetartalma is jelentős, csak a szójabab tartalmaz többet, s az ember számára nyolcféle nélkülözhetetlen aminosavat biztosít a fogyasztása. Bőségesen tartalmaz Omega 3 és Omega 6 zsírsavakat.
Az egyik legkönnyebben emészthető olajos magunk, mely alkalmas hiányállapotok megszüntetésére. Fogyókúrázóknak a leginkább ajánlott, mert a gyomor belső falát olyan különleges olajréteggel vonja be, amely ezáltal teltségérzetet okoz, vagyis elkerülhetjük vele az éhségérzetet. Ráadásul fogyasztásával úgy lehet a felesleges kilóktól megszabadulni, hogy közben a szervezet semmiben sem szenved hiányt. Az emésztőrendszert és a bélrendszert kiválóan tisztítja, mert rengeteg rostot tartalmaz, emellett kiválóan alkalmazható székrekedés és aranyér esetén is. Étrendünkbe iktatva megelőzi a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását, s jó kiegészítő táplálék a cukorbetegség, sclerosis multiplex, ízületi gyulladás és fájdalom, valamint a belső elválasztású mirigyek működési zavarainak a kezelésére. Küllemünknek is segítségére van. Jót tesz a hajnak, és a bőrnek, erősíti a körmöket, segíti azok növekedését.
Mindannyiunk körében ismertebb, a futballmérkőzések elmaradhatatlan kelléke a napraforgómag, ismertebb nevén „szotyi”. Azonban érdemes nem csak a foci miatt fogyasztani, hanem azért, mert gazdag E vitaminban, emellett folsav, szelén, réz, cink és vasforrás, és rengeteg növényi fehérjét is tartalmaz. E vitamin tartalma mellett B1 vitaminban is gazdag. Az értékes linolsavat és olajsavat nagy mennyiségben tartalmazza, magas koleszterinszint és vérnyomás esetén ajánlott táplálék, így megelőzi az érrendszeri betegségeket is.
Fotó:
pixabay.com
A karácsony üzenete a rohanó világban
A karácsony minden évben különleges megállót jelent az idő sodrásában. Miközben a hétköznapokban határidők, értesítések és elvárások irányítják figyelmünket, az ünnep csendes, mégis határozott módon emlékeztet arra, hogy léteznek értékek, amelyek túlmutatnak a mindennapi teljesítménykényszeren.
Karácsony, az emberi kapcsolatok tükrében
A karácsony nem csupán egy dátum a naptárban, hanem egy morális és érzelmi origó, amelyhez évről évre visszatérünk, hogy újraértelmezzük kapcsolatainkat és önmagunkat
Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít
Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
Kiegyensúlyozottság a karácsony előtti hetekben
Az év végi hajtás sokszor úgy ránt magával, mintha versenyt futnánk egy láthatatlan stopperrel. Pedig ezen időszaknak nem a rohanásról kellene szólni, hanem arról a csendes, mégis erős harmóniáról, amit mindenki meg tud teremteni magának, ha ráhangolódik az ünnepi időszakra. A kérdés az, hogyan tudunk közben egyensúlyban maradni önmagunkkal és a környezetünkkel.