Menü

Tápanyag-, és vitaminszükséglet a várandóság idején

Az anyaméhben esetlegesen elszenvedett hiányok akár felnőttkori betegségek kialakulásában is szerepet játszhatnak. Fontos tehát, hogy ezt szem előtt tartva, a kismama tudatosan táplálkozzon, de ne kettő helyett.

Bár a magzat képes alkalmazkodni rosszabb körülményekhez is (hiszen például háború idején is születtek egészséges csecsemők), mégis fontos, hogy a kismama odafigyeljen táplálkozási szokásaira. A szakemberek szerint, a várandóság ideje alatt érdemes naponta többször (akár ötször, hatszor is) kevesebbet enni, és sok folyadékot fogyasztani.

Várandóság alatt különösen fontos lehet a tejtermékek, friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. A folyadékfogyasztásról sem feledkezzünk meg, a legjobb a tiszta ivóvíz. Jót tudni, hogy a folyadékpótlás jóval fontosabb, mint az étkezés.

Az erős kávét és teát érdemes kihagyni inkább egy kismama étrendjéből, de tejeskávét illetve gyümölcsteát bátran fogyaszthatunk akár napi rendszerességgel is

A következőekben néhány alapvető fontosságú vitamint mutatunk be röviden, melyek különösen fontosak, főleg várandóság ideje alatt.

A- vitamin: A növekedéshez és a csontozat kialakulásához, épségéhez nélkülözhetetlen vitamin. Máj, tejtermékek, spenót, sárgarépa, sütőtök fogyasztásával juthatunk hozzá természetes úton ehhez a vitaminhoz.

B- vitamin: Ez a vitamin család főleg az idegrendszer működéséhez elengedhetetlen, emellett még fontos a szem és a bőr épségéhez. A B6 vitamint egyébként főleg ajánlják a kismamáknak, mivel többek között hányinger ellen is bevethető. Ezeket a vitaminokat főként a húsételek és a gabonafélék héja tartalmazza.

C-vitamin: A legalapvetőbb vitamin, az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen. De egyéb más létfontosságú folyamatokban is szerepe van, például szükséges a vas felszívódásához. Gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával nyerhetünk C- vitamint szervezetünk számára.

D- vitamin: A csontrendszer és a fogazat kialakulásához és épségéhez fontos vitamin. Természetes módon, a napfény ultraibolya sugárzása révén juthatunk ehhez az alapvető vitaminhoz. De a következő ételek is tartalmazzák: máj, vaj, tojássárgája.

K- vitamin: Leginkább a véralvadásban van szerepe, de egyéb fontos funkciót is ellát szervezetünkben. Zöld színű növények, és például a máj is tartalmaz ilyen vitamint.

Bár a legjobb, ha változatos táplálkozás révén biztosítjuk szervezetünk számára ezeket a vitaminokat, mégis a várandósággal járó szükségletnövekedés miatt, a többletszükséglet gyógyszeres formában is pótolhatóak. 

Fotó:
pixabay.com

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.