Menü

Tápanyag-, és vitaminszükséglet a várandóság idején

Az anyaméhben esetlegesen elszenvedett hiányok akár felnőttkori betegségek kialakulásában is szerepet játszhatnak. Fontos tehát, hogy ezt szem előtt tartva, a kismama tudatosan táplálkozzon, de ne kettő helyett.

Bár a magzat képes alkalmazkodni rosszabb körülményekhez is (hiszen például háború idején is születtek egészséges csecsemők), mégis fontos, hogy a kismama odafigyeljen táplálkozási szokásaira. A szakemberek szerint, a várandóság ideje alatt érdemes naponta többször (akár ötször, hatszor is) kevesebbet enni, és sok folyadékot fogyasztani.

Várandóság alatt különösen fontos lehet a tejtermékek, friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. A folyadékfogyasztásról sem feledkezzünk meg, a legjobb a tiszta ivóvíz. Jót tudni, hogy a folyadékpótlás jóval fontosabb, mint az étkezés.

Az erős kávét és teát érdemes kihagyni inkább egy kismama étrendjéből, de tejeskávét illetve gyümölcsteát bátran fogyaszthatunk akár napi rendszerességgel is

A következőekben néhány alapvető fontosságú vitamint mutatunk be röviden, melyek különösen fontosak, főleg várandóság ideje alatt.

A- vitamin: A növekedéshez és a csontozat kialakulásához, épségéhez nélkülözhetetlen vitamin. Máj, tejtermékek, spenót, sárgarépa, sütőtök fogyasztásával juthatunk hozzá természetes úton ehhez a vitaminhoz.

B- vitamin: Ez a vitamin család főleg az idegrendszer működéséhez elengedhetetlen, emellett még fontos a szem és a bőr épségéhez. A B6 vitamint egyébként főleg ajánlják a kismamáknak, mivel többek között hányinger ellen is bevethető. Ezeket a vitaminokat főként a húsételek és a gabonafélék héja tartalmazza.

C-vitamin: A legalapvetőbb vitamin, az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen. De egyéb más létfontosságú folyamatokban is szerepe van, például szükséges a vas felszívódásához. Gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával nyerhetünk C- vitamint szervezetünk számára.

D- vitamin: A csontrendszer és a fogazat kialakulásához és épségéhez fontos vitamin. Természetes módon, a napfény ultraibolya sugárzása révén juthatunk ehhez az alapvető vitaminhoz. De a következő ételek is tartalmazzák: máj, vaj, tojássárgája.

K- vitamin: Leginkább a véralvadásban van szerepe, de egyéb fontos funkciót is ellát szervezetünkben. Zöld színű növények, és például a máj is tartalmaz ilyen vitamint.

Bár a legjobb, ha változatos táplálkozás révén biztosítjuk szervezetünk számára ezeket a vitaminokat, mégis a várandósággal járó szükségletnövekedés miatt, a többletszükséglet gyógyszeres formában is pótolhatóak. 

Fotó:
pixabay.com

A szeretethiány következményei

A gyerekkorban szerzett szeretethiánnyal mindannyian mást kezdünk. Van, aki folyamatosan tovább keresi, és addig meg nem áll, míg meg nem találja.

Amit sose mondj egy kamasznak

Az biztos, hogy nem egyszerű időszak egy szülő életében, amikor a gyereke kamaszkorba, vagy kiskamaszkorba lép. Az addig felhőtlen szülő-gyerek kapcsolat megbomlik. Mit kerüljünk el, mit ne mondjunk egy kamasznak?

Hogyan altassuk a babát

Friss szülőként rengeteg minden miatt aggódunk, de az egyik legelső és valószínűleg legnehezebb pontja a szülővé válásnak az altatás. Van, amikor szerencsések vagyunk és a baba jó alvó, de akkor sem árt odafigyelni néhány apróságra.

Énekelj a gyermekednek!

Az éneklő édesanya, vagy nagymama érzelmileg pozitívan hat a gyermekre, felkelti a figyelmét, kíváncsivá teszi, megnyugtatja, fejleszti, s még egy bensőségesebb kapcsolat is kialakul.

Ha koszos a gyerek…

Mindenki tudja, hogy bizonyos mennyiségű koszt meg kell ennie egy gyereknek, s nem tesz jót nekik, ha mindig csupa sterilek, tiszták és foltmentesek, a környezetük pedig hiperszuper, antibakteriális