Tápanyag-, és vitaminszükséglet a várandóság idején
- Dátum: 2013.11.08., 22:11
- B- vitamin, C-vitamin, élelmiszerek, táplálkozás, várandóság, vitaminok
Az anyaméhben esetlegesen elszenvedett hiányok akár felnőttkori betegségek kialakulásában is szerepet játszhatnak. Fontos tehát, hogy ezt szem előtt tartva, a kismama tudatosan táplálkozzon, de ne kettő helyett.
Bár a magzat képes alkalmazkodni rosszabb körülményekhez is (hiszen például háború idején is születtek egészséges csecsemők), mégis fontos, hogy a kismama odafigyeljen táplálkozási szokásaira. A szakemberek szerint, a várandóság ideje alatt érdemes naponta többször (akár ötször, hatszor is) kevesebbet enni, és sok folyadékot fogyasztani.
Várandóság alatt különösen fontos lehet a tejtermékek, friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. A folyadékfogyasztásról sem feledkezzünk meg, a legjobb a tiszta ivóvíz. Jót tudni, hogy a folyadékpótlás jóval fontosabb, mint az étkezés.
Az erős kávét és teát érdemes kihagyni inkább egy kismama étrendjéből, de tejeskávét illetve gyümölcsteát bátran fogyaszthatunk akár napi rendszerességgel is
A következőekben néhány alapvető fontosságú vitamint mutatunk be röviden, melyek különösen fontosak, főleg várandóság ideje alatt.
A- vitamin: A növekedéshez és a csontozat kialakulásához, épségéhez nélkülözhetetlen vitamin. Máj, tejtermékek, spenót, sárgarépa, sütőtök fogyasztásával juthatunk hozzá természetes úton ehhez a vitaminhoz.
B- vitamin: Ez a vitamin család főleg az idegrendszer működéséhez elengedhetetlen, emellett még fontos a szem és a bőr épségéhez. A B6 vitamint egyébként főleg ajánlják a kismamáknak, mivel többek között hányinger ellen is bevethető. Ezeket a vitaminokat főként a húsételek és a gabonafélék héja tartalmazza.
C-vitamin: A legalapvetőbb vitamin, az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen. De egyéb más létfontosságú folyamatokban is szerepe van, például szükséges a vas felszívódásához. Gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával nyerhetünk C- vitamint szervezetünk számára.
D- vitamin: A csontrendszer és a fogazat kialakulásához és épségéhez fontos vitamin. Természetes módon, a napfény ultraibolya sugárzása révén juthatunk ehhez az alapvető vitaminhoz. De a következő ételek is tartalmazzák: máj, vaj, tojássárgája.
K- vitamin: Leginkább a véralvadásban van szerepe, de egyéb fontos funkciót is ellát szervezetünkben. Zöld színű növények, és például a máj is tartalmaz ilyen vitamint.
Bár a legjobb, ha változatos táplálkozás révén biztosítjuk szervezetünk számára ezeket a vitaminokat, mégis a várandósággal járó szükségletnövekedés miatt, a többletszükséglet gyógyszeres formában is pótolhatóak.
Fotó:
pixabay.com
A gyermekkori játék nyomai felnőttkorban

Sokszor azt hisszük, hogy a játék – általánosságban értve – csak a fiatalok számára szórakoztató. Holott a valóság éppen az ellenkezője, ugyanis a sport az egyik legfontosabb alap, amire a test és a lélek épül. Nem csupán szabadidős tevékenység, hanem a fejlődés motorja, ami már korán megtanít arra, hogyan bánjunk önmagunkkal, a szervezetünkkel és a másik emberrel.
Kell-e ma bölcsőde a gyerekeknek?

A kérdés, hogy meddig érdemes egy babát a saját környezetében nevelni, ma már nem csak a családok pénztárcáján múlik. Társadalmi, munkahelyi, sőt, identitásbeli kérdés is jellemzi ezt a témakört. Egyre több fiatal szülőnek kell eldöntenie, meddig maradjon otthon a kicsivel. Sokan már kétéves kor körül beíratják a bölcsődébe, hogy közösségben fejlődhessen, miközben ők visszatérnek dolgozni.
A tanmesék varázsa – mit tanul, amikor mesét hallgat a gyerek?

Sok szülő kérdezi ma: „Melyik mese való a gyerekemnek? Nem túl régimódi ez?” Én pedig azt mondom: épp ellenkezőleg. A tanmesék sosem mennek ki a divatból, mert az emberi lélek alapigazságait hordozzák. Lehetnek modern köntösbe bújtatva, színes képekkel vagy animációval, de a lényegük ugyanaz marad: segítenek embernek maradni egy gyorsan változó világban.
A pillangóölelés ereje – amikor a nyugalom kéznél van

A mai rohanó világban a gyerekek (és sokszor mi, felnőttek is) egyre több ingerrel, elvárással és feszültséggel találkoznak nap mint nap. A tanulás, a munka, a teljesítménykényszer, az online tér és a mindennapi zaj mind hatással vannak lelki egyensúlyunkra.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!