Menü

Mire jó a kismamatorna?

A mozgás várandóság ideje alatt is fontos, de nem mindegy, hogy hogyan.

Egy kismama terhelhetősége speciális, a másállapot sokféle változással jár. Ráadásul egyénileg eltérő az is, hogy milyen válaszreakciók zajlanak le a kismama szervezetében.

A szakemberek szerint a testmozgást a terhesség 12. hetétől érdemes elkezdeni, mivel előtte kockázatos, veszélyes lehet. Egyébként a 2. trimesztertől javasolt a rendszeres testmozgás, mivel fontos, hogy a kismamák megőrizzék erőnlétüket, kondíciójukat a szülésig.

A terhestorna azért lehet ideális, mert olyan tornagyakorlatokból áll, melyek figyelembe veszik a kismamák terhelhetőségét, és a várandóség alatt végbemenő változásokat. A kismamatorna továbbá segíthet felkészülni a szülésre és a szülés utáni időszakra is.

A kismamatorna általában olyan gyakorlatokból áll, mely szinten tartja a hasizmok erejét, nyújtja a combközelítő izmokat. Ezen kívül a kismamatorna javítja a vénás keringést, amely segít megelőzni a visszerek kialakulását. Erősíti a hát-, mell-, farizmokat, korrigálja a medence dölésszögét, mindez segít felkészíteni a várandóság időszaka alatt és a szüléskor jelentkező fizikai kihívásokra, nehézségekre. Ezek a tornák gátizom gyakorlatokat is tartalmaznak, melyek nagy jelentőséggel bírnak mind a könnyebb szülés, mind a későbbiekben kialakuló vizelettartási problémák tekintetében.

Természetesen vannak olyan kismamák, akik számára még a terhestorna is veszélyes lehet. Ezért mindig ki kell kérni az orvos véleményét is. Tilos tornázni, például ha akár egy kicsi vérzés is jelentkezik, vagy ha lázasak vagyunk, és kizáró ok lehet az is, ha gyakran keményedik a pocakunk.

Fotó:
pixabay.com

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.

Kik azok a helikopter szülők?

A helikopterszülőség évtizedek óta létező fogalom. Kik azok a helikopter szülők? Honnan jött ez a kifejezés és mit jelent?

Te tudod mi a Moro reflex?

Sokféle vizsgálatot elvégeznek egy újszülöttön, ami megmutatja, hogy minden rendben van-e az idegrendszerével vagy testfelépítésével, az egyik ilyen a Moro reflex.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.