Menü

Mire jó a kismamatorna?

A mozgás várandóság ideje alatt is fontos, de nem mindegy, hogy hogyan.

Egy kismama terhelhetősége speciális, a másállapot sokféle változással jár. Ráadásul egyénileg eltérő az is, hogy milyen válaszreakciók zajlanak le a kismama szervezetében.

A szakemberek szerint a testmozgást a terhesség 12. hetétől érdemes elkezdeni, mivel előtte kockázatos, veszélyes lehet. Egyébként a 2. trimesztertől javasolt a rendszeres testmozgás, mivel fontos, hogy a kismamák megőrizzék erőnlétüket, kondíciójukat a szülésig.

A terhestorna azért lehet ideális, mert olyan tornagyakorlatokból áll, melyek figyelembe veszik a kismamák terhelhetőségét, és a várandóség alatt végbemenő változásokat. A kismamatorna továbbá segíthet felkészülni a szülésre és a szülés utáni időszakra is.

A kismamatorna általában olyan gyakorlatokból áll, mely szinten tartja a hasizmok erejét, nyújtja a combközelítő izmokat. Ezen kívül a kismamatorna javítja a vénás keringést, amely segít megelőzni a visszerek kialakulását. Erősíti a hát-, mell-, farizmokat, korrigálja a medence dölésszögét, mindez segít felkészíteni a várandóság időszaka alatt és a szüléskor jelentkező fizikai kihívásokra, nehézségekre. Ezek a tornák gátizom gyakorlatokat is tartalmaznak, melyek nagy jelentőséggel bírnak mind a könnyebb szülés, mind a későbbiekben kialakuló vizelettartási problémák tekintetében.

Természetesen vannak olyan kismamák, akik számára még a terhestorna is veszélyes lehet. Ezért mindig ki kell kérni az orvos véleményét is. Tilos tornázni, például ha akár egy kicsi vérzés is jelentkezik, vagy ha lázasak vagyunk, és kizáró ok lehet az is, ha gyakran keményedik a pocakunk.

Fotó:
pixabay.com

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.