Menü

Mihez, mit igyunk karácsonykor

Közelednek a karácsonyi ünnepek, és a következő napokban nemcsak különleges ételekkel, hanem rengeteg féle itallal is tele lesznek az asztalok. Már csak össze kell párosítanunk őket.

A túlevésből, a hétköznapok átlagát bőven meghaladó étel-, és (alkoholos) italfogyasztásból eredő év végi „gyomorsokkot” nagyban csökkenthetjük, ha odafigyelünk arra, hogy melyik ételhez, mit iszunk.

Elsőnek itt van a bor, mint a karácsonyi gasztronómia italválasztékának egyik elengedhetetlen szereplője. Kezdjük a végén! A desszerthez, süteményekhez nyilvánvalóan édes bor dukál, de nem mindegy, hogy melyikhez, milyen. A gyümölcsös, túrós édességekhez általában fehérbort (akár fél édeset), a kakaós, csokoládés, töményebb, édesebb sütifélékhez pedig vörösbort ajánlanak.

A könnyebb ételekhez, levesekhez, tésztákhoz, salátákhoz, hidegtálakhoz könnyű, száraz fehérborok illenek, a testesebb fehérborfajták pedig az ezeknél egy fokkal „bonyolultabb”, azaz sokszínűbb, ízesebb ebédekhez, vacsorákhoz. Halászléhez, gulyásleveshez, töltött káposztához vörösbor illik, ahogyan marha, vagy vadhúshoz, kacsa és libacombhoz is. A különbség az, hogy utóbbi ételek testesebb borkíséretet igényelnek, illetve ízük ekkor jön ki a legjobban.

Az átlag magyar polgár a sört már kevésbé szortírozza, válogatja, mint a bort, pedig a különböző típusok, márkák íz világa között alapvető különbségek vannak. Visszatérve a boros példákhoz, kissé leegyszerűsítve a „vörösboros” ételeket ale, a fehéborral kísérteket lager típusú sörökkel fogyaszthatjuk. A nehéz ételekhez nyugodtan válasszunk testesebb söröket, a fűszeres ételekhez például inkább a keserűbb fajták passzolnak. Érdekesség, hogy az édességek sem taszítják a sört, viszont nem könnyű hozzájuk megfelelőt választani. Általában az édesebb fajták a megfelelőek, de a csokoládénál például a száraz is működhet.

Az év végén leginkább szilveszterkor előkerülő pezsgő is remek desszert-kísérő, a szénsavas ital fokozza az ételek ízért.

A magyar gasztronómia hagyományos és manapság is nagyon divatos töménye, a pálinka sem csupán az étkezés előtt hasznos és érdekes ital, hanem akár kísérőként is.

Az alkoholos italok tehát a gasztronómiai alapelvek figyelembe vételével nemcsak ízletes kiegészítői lehetnek a karácsonyi menünek, hanem segítségükkel több ilyekor tapasztalható gyomorprobléma is megelőzhető. Az íz világot érintő szabályok mellett persze akad még egy fontos tanács: mindenhez csak mértékkel! 

Fotó:
pixabay.com

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?