Menü

Ártani nem árt, de nem is használ?

Közelmúltban elvégzett orvosi tanulmányok eredményei szerint az emberek jelentős része alaposan túlbecsüli az étrend kiegészítők, és vitaminok hatékonyságát.

Szedjük, vesszük, közben egyáltalán nem megyünk velük semmire. Legalábbis néhány amerikai kutató szerint, akik a multivitaminok hatását vizsgálták olyan betegségek esetében, mint a rák, vagy a szív és érrendszeri problémák.

Mások persze e kutatások reprezentatív voltát hiányolva tagadják, hogy pénzkidobás lenne a vitaminkészítmények vásárlása. Szerintük a különböző étrend kiegészítő termékek igenis hasznosak lehetnek azoknál, akik hiányosan táplálkoznak. A hiányos táplálkozás pedig széles társadalmi réteget érint, ezt mondani sem kell.

A vitaminok fontossága nyilvánvaló, hiszen ha szervezetünk hosszabb ideig hiányt szenved valamelyikben, az kóros elváltozásokat okozhat, nem beszélve bizonyos betegségek könnyebb kialakulásáról, terjedéséről.

Ugyanakkor a szakemberek jelentős része ma nem ajánlja a vitaminok betegségmegelőző célú, nagy mennyiségű bevitelét. Ez alól egyetlen kivétel akad, a D vitamin, amely a legújabb ismeretek szerint jóval nagyobb dózisban használható, mint hittük.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?