Menü

Miért kell fokozottan figyelni fogaink állapotára terhesség alatt?

A baba fejlődése és a későbbi szoptatás is fontos anyagokat von el az anya szervezetéből. Ezért van az, hogy a várandóság és a szoptatási időszak alatt nagyobb valószínűséggel alakul ki fogainkkal kapcsolatos kellemetlen probléma.

Ez persze nem sorszerű, megfelelő szájápolással és szájhigiéniával megelőzhető. Fontos ilyenkor a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, ne csak akkor forduljunk orvoshoz, ha már komolyabb panaszok jelentkeznek. Egyébként, ha probléma jelentkezik, a terhesség középidőszakában a legtöbb kezelés biztonságosan kivitelezhető.

Az elhanyagolás nemcsak fogaink állapotára nézve lehet káros, egy kezeletlen ínygyulladás ugyanis még koraszülést is okozhat. Egyébként a terhességi ínygyulladás gyakori jelenség, tünetei nem különböznek a szokványos ínygyulladástól, de fontos, hogy kezelve legyen.

Kevésbé gyakori jelenség a terhességi daganatok megjelenése a szájban. Többnyire fájdalmas, piros kinövésekről van szó, amelyek még vérezhetnek is. Ezeknek semmi köze a rákos daganatokhoz, és szülés után maguktól felszívódnak. Ha viszont túlzott kellemetlenséggel járnak, sebészi eltávolításuk is lehetséges. Ezekben az esetekben persze mindenképpen a szakorvos véleménye a mérvadó.

És ugyan a nem sürgős, fájdalmas beavatkozásokat általában a terhesség utáni időszakra szokták halasztani, a kezelések többségének nincsen terhességet veszélyeztető hatása. Ha szükséges, akkor röntgent is készítenek, és a helyi érzéstelenítő injekció is adható, bár ezeket inkább az első trimeszter után alkalmazzák, a terhesség középső szakaszában. 

Fotó:
sxc.hu

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.