Menü

A legjobb táplálék a glóbuszon

A szakemberek szerint, ha semmi mást nem fogyasztanánk, mint barna rizst, akkor se lenne semmi bajunk, ugyanis ez az ételféleség olyan sok vitamint, ásványi anyagot, rostot és fehérjét tartalmaz, és legalább olyan tápláló, mint az anyatej.

A gabonákat bemutató sorozatunkban ezúttal a barna rizst vesszük górcső alá. Ez a legkönnyebben emészthető gabonaféleség. A barna rizs azért barna, mert hántolás után nem koptatják le az úgynevezett ezüsthártyát, amely a pelyvás héj alatt található. A barna rizs így sokkal táplálóbb, de maga a rizs szem jóval keményebb és nehezebben fő meg, mint a fehér társai. Ezért érdemes főzés előtt legalább egy éjszakára, de akár 12 órára is beáztathatjuk.

A barna rizs rengeteg vitamint, ásványi anyagot, fehérjét tartalmaz és rostokban is gazdag. A vitaminok közül E- és B-vitaminban gazdag, sok-sok kálciumot, cinket, folsavat találhatunk benne.

A barna rizs remek méregtelenítő, tisztítja a beleket, az ott lerakódott salakanyagokat eltakarítja. Mindenféle emésztési problémák esetén hatékony megoldást, és védelmet nyújt ezek kialakulása ellen is.

Az idegrendszer egyik legjobb barátja, nyugtatja az idegeket, kimerültség, stressz és fáradékonyság esetén is fogyasszunk belőle jó sokat. A keringési zavarokra is jó hatással van, sőt a magas vérnyomás ellen is ajánlják. Makacs bőrbetegségek hajhullás, általános gyengeség, fáradékonyság esetén remek segítséget nyújt a gyógyuláshoz, a regenerálódáshoz, a megerősödéshez.

A makrobiotikus és az ayurvedikus étrend egyik fontos alapanyaga, sőt a világon közel négy milliárd ember mindennapos tápláléka.

A szakemberek szerint, ha valaki lábadozik, esetleg fekvőbeteg, lázas beteg, gyenge, akkor érdemes belőle úgynevezett nyákot főzni. Ilyenkor főzzük a rizst folyamatosan nyolc órán keresztül, gyakorta kevergessük, enyhén sózzuk. Miután elkészül, kínáljuk meg a beteget, aki gyakorlatilag percek alatt erőre kap tőle.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.