Menü

Nem tudtam, hogy terhes vagyok

A TLC egyik sorozata, olyan meglepő eseteket mutat be, amikor a kismamák későn, sokszor csak a szülés pillanatában értesülnek arról, hogy gyermeket várnak. De hogy történhet ez, mi lehet a magyarázata annak, ha valaki nem veszi észre, hogy terhes?

Az említett műsorban is mindig felteszik a kérdést: hogyan lehetséges az, hogy valaki egészen a szülés pillanatáig nem ismeri fel, hogy várandós. Ezek a történetek pedig nem is olyan egyedülállóak, fizikai és pszichés okok is szerepelnek a magyarázatok között.

A TLC műsorában is sokszor említik, hogy nem voltak terhességre utaló jelek. Van, akiknek továbbra is van menstruációra utaló havi vérzése, olyan is előfordul, hogy nincs testsúlygyarapodás vagy pont a molett testalkat miatt nem vehető észre a terhességgel járó gömbölyödő pocak.

Igen, ezek reális magyarázatok, de ha jobban belegondolunk, hogy egy terhesség milyen testi, pszichés és lelki változásokkal jár, akkor nem csoda, hogy hiányérzetünk támad a magyarázó okok hallatán.

Minden esetben kell lennie pszichés vetületnek is, a tudat egyszerűen annyira kizárja a terhesség lehetőségét, gyermekvállalás gondolatát, hogy vagy tényleg nem jelennek meg a szokványos tünetek, vagy ha jelentkeznek, sem vesz tudomást róla a kismama. Ez a beszűkült tudatállapot adódhat abból, hogy az illető egyszerűen olyan élethelyzetben van (például: túl fiatal vagy túl idős) amikor elképzelhetetlen számára, hogy gyereket vállaljon, és nem is szeretne.

És van olyan eset is, amikor nem feltétlenül abból fakad a terhesség elutasítása, hogy az egyén nem szeretne gyermeket, csak éppenséggel közlik vele az orvosok, hogy nem lehet gyereke ilyen- olyan egészségügyi ok miatt. Ha valaki ezt elfogadja, és teljesen „beleéli” magát, akkor tudatilag éppen úgy képtelennek tekinti a teherbeesést, mint az, aki nem akar gyereket. Mindez tulajdonképpen azt is szemlélteti, hogy milyen jelentős szerepe lehet tudatunknak testünk „működésében”.

A legnagyobb probléma, hogy a terhesség késői felismerése komoly kockázatot jelenthet mind a kismamára mind a kisbabára nézve. A szükséges vizsgálatok hiányában, nagy veszélyt jelenthet egy kezeletlen terhességi cukorbetegség, vagy a terhességi toxémia. 

Fotó:
pixabay.com

Létezik-e magzati látás?

Vajon milyen képek lehettek a fejedben, mielőtt megszülettél? Jóval korábban természetesen sötétben voltál, édesanyád méhében, a szemeid csukva voltak, mert ebben az időszakban az agyad vizuális rendszere még nagyban fejlődésben volt. De ha a szemedben lévő idegsejtek már aktívak voltak, láthattál-e valamit?

A gyerekkori gyakori orrfolyás oka

Talán nem hiába a „kis taknyos” elnevezés. Már elnézést, hogy ez jutott eszembe elsőre, de ez a megnevezés valahol talán innen ered. Gyermekkorban nagyon gyakori az orrfolyás, ennek okait vizsgáljuk ebben a cikkben.

A legnagyobb egészségügyi probléma a gyerekkori obezitás

Borzasztó irányba haladunk. Tanárként, szülőként, vagy egyszerűen csak a világban nyitott szemmel járó megfigyelőként azt tudom mondani, hogy aggasztó, amit látunk. A felnőttkori elhízásnál már csak egy borzasztóbb: a gyerekkori.

Törődjünk a gyerekek mentális egészségével

Ahogy a legfrissebb globális UNICEF-jelentés, úgy a szervezet aktuális hazai kutatása is azt mutatja, hogy a COVID–19 járvány lelki egészségre gyakorolt hatását még hosszú évekig nyöghetik a gyermekek és a fiatalok. Az UNICEF Magyarország október 10-ére, a mentális egészség világnapjára időzítve indítja el új, gyakorlati támogatást nyújtó projektjeit Lélekemelő Programjának keretében, amely célzottan segíti a fiatalokat, a szülőket és a gyermekekkel foglalkozó szakembereket

Sport és tanulás? Avagy a sporttevékenység hatása a tanulásra

Sosem tartottam helyesnek a sportmegvonással büntetni a gyereket, holott bennem is megfordult már, hogy „még egy rosszjegy és nincs fociedzés”. Pedig a sport és a tanulás meglepően jó kapcsolatban van egymással.