Menü

Aktív évkezdet

Ugyan a karácsonyi időszakban kiemelt figyelmet kapnak azok a szervezetek, amelyek rászorulóknak gyűjtenek tartós élelmiszert, azonban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület az új évben sem pihen: az elmúlt három hétben 44,5 tonna élelmet osztott szét.

Szerencsére az adományozókat most is megtalálja az Élelmiszerbank, hiszen fantasztikus, hogy már januárban is közel 45 tonna élelmet sikerült kiosztani a segítségre váró családok között.

Az Élelmiszerbank lendületesen kezdte a 2014-es esztendőt, s ezt igazolják az adatok is. Eddig 30 tonna közeli lejáratú tejterméket, 2,4 tonna pékterméket és desszertet, közel 8 tonna csokoládét, 1,5 tonna friss zöldséget és gyümölcsöt, valamint 2,5 tonna húst gyűjtött be és osztott ki. Ez összesen 85 millió forintnyi adományt jelent.

Az Élelmiszerbank tájékoztatása szerint eddig 61 partnerszervezet áltt rendelkezésére, hogy az élelmiszert eljuttassák a rászorulóknak.
Az Élelmiszerbank egyébként már a kezdetektől a zászlajára tűzte, hogy minél több élelmiszer felesleget igyekszik megmenteni és azt eljuttatja a segítségre váró családoknak. Persze a pénzadománynak is örülnek, s azt mondják, 1000 forint felajánlásból 30 ezer forintnyi élelmiszert képes megmenteni.

Sőt, az Európai Unió által finanszírozott EU Élelmiszer Segélyprogramban is részt vesz, amelynek célja, “a közösség legrászorulóbb személyeinek intervenciós készletekból származó élelmiszerekkel történő ellátása”.

Ez azt jelenti, hogy az Unió bizonyos készletek egy részét karitatív célokra fordítja: vagyis a felajánlott alapanyagokat, gabonát, cukrot, sovány tejport, az élelmiszeripari vállalatok feldolgozzák. A legyártott áruk szétosztását pedig a karitatív szervezetek végzik.

Az Élelmiszerbank a program európai szintű konzultációján is részt vesz, de az előkészítésből és lebonyolításból is részt vállal. Tavaly 735 településen 496 ezer embernek jutott a segélyekből.

Fotó:
pixabay.com

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!