Menü

Aktív évkezdet

Ugyan a karácsonyi időszakban kiemelt figyelmet kapnak azok a szervezetek, amelyek rászorulóknak gyűjtenek tartós élelmiszert, azonban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület az új évben sem pihen: az elmúlt három hétben 44,5 tonna élelmet osztott szét.

Szerencsére az adományozókat most is megtalálja az Élelmiszerbank, hiszen fantasztikus, hogy már januárban is közel 45 tonna élelmet sikerült kiosztani a segítségre váró családok között.

Az Élelmiszerbank lendületesen kezdte a 2014-es esztendőt, s ezt igazolják az adatok is. Eddig 30 tonna közeli lejáratú tejterméket, 2,4 tonna pékterméket és desszertet, közel 8 tonna csokoládét, 1,5 tonna friss zöldséget és gyümölcsöt, valamint 2,5 tonna húst gyűjtött be és osztott ki. Ez összesen 85 millió forintnyi adományt jelent.

Az Élelmiszerbank tájékoztatása szerint eddig 61 partnerszervezet áltt rendelkezésére, hogy az élelmiszert eljuttassák a rászorulóknak.
Az Élelmiszerbank egyébként már a kezdetektől a zászlajára tűzte, hogy minél több élelmiszer felesleget igyekszik megmenteni és azt eljuttatja a segítségre váró családoknak. Persze a pénzadománynak is örülnek, s azt mondják, 1000 forint felajánlásból 30 ezer forintnyi élelmiszert képes megmenteni.

Sőt, az Európai Unió által finanszírozott EU Élelmiszer Segélyprogramban is részt vesz, amelynek célja, “a közösség legrászorulóbb személyeinek intervenciós készletekból származó élelmiszerekkel történő ellátása”.

Ez azt jelenti, hogy az Unió bizonyos készletek egy részét karitatív célokra fordítja: vagyis a felajánlott alapanyagokat, gabonát, cukrot, sovány tejport, az élelmiszeripari vállalatok feldolgozzák. A legyártott áruk szétosztását pedig a karitatív szervezetek végzik.

Az Élelmiszerbank a program európai szintű konzultációján is részt vesz, de az előkészítésből és lebonyolításból is részt vállal. Tavaly 735 településen 496 ezer embernek jutott a segélyekből.

Fotó:
pixabay.com

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?