Menü

Minőségi és ősi gabonaféle

A tönkölybúza az egyik legkiválóbb és legértékesebb gabonafélék egyike, amelynek fogyasztásával szervezetünk számtalan ásványi anyaghoz és vitaminhoz optimális mértékben jut hozzá. Rendkívül tápláló, értékes étel, a belőle készült kenyér pedig sokkal egészségesebb, mint a hagyományos gabonákból sütöttek.

A tönkölybúzát több mint tízezer éve ismeri, fogyasztja és termeszti az emberiség. A szakértők szerint Dél-nyugat Ázsiában őshonos, ahonnan Mezopotámiába került és innen hódította meg Európát. A különböző régészeti feltárások már azt is bebizonyították, hogy a Kárpát-medencében mintegy nyolc ezer éve termesztik. 

A tönkölybúza népszerűsége az ókorban és a középkorban is töretlen volt, majd a XIX. században egyre inkább a feledés homályába veszett. Szerencsére a XX. század újra felfedezte magának, miután az egészséges életmódot követők és minőségi ételek után vágyók körében is egyre népszerűbbé vált.

Fontos tudni, hogy a tönkölybúza az egyetlen gabonaféla, amely mindenféle vegyszer nélkül termeszthető. Elnyomja a gyomokat, a magját körülvevő pelyva pedig védelmi funkciót is ellát, vagyis megőrzi a benne lévő mag egészségét mindenféle kártevőtől, kártékony betegségtől.

A tönkölybúza a többi búzaféléhez képest nagyon könnyen emészthető, magas rosttartalma miatt megtisztítja a beleket az ott lerakódott salakanyagoktól. Cukorbetegek is fogyaszthatják alacsony glikémiás indexe miatt. 

A rendszeresen tönkölybúzát fogyasztók beszámolói arról szólnak, energiáik kifogyhatatlanok. Sejt szinten hat a tönköly, az optimális működésre serkenti a szervezetet felépítő sejteket. Fittebbek leszünk, sőt megnövekszik a fizikai és szellemi teljesítő képességünk is. Nő a koncentrációnk és javul a memóriánk is. Ez többek között a rengeteg ásványi anyagnak, vitaminnak, magas fehérje, kovasav és esszenciális zsírsav tartalma miatt van.

Javítja a vérkeringést, tisztítja az ereket, csökkenti a vérnyomást, a koleszterin szintet. A kutatások szerint a B12 vitaminon kívül a teljes B vitamin palettát megtalálhatjuk benne. Sok E vitamint is tartalmaz, de jelentős a réz, a mangán, a vas, a foszfor, a szelén, a szilícium, a kálcium és a magnézium tartalma is.

A tönkölybúzából nagyon sokféle étel készíthető. Természetesen, ahogy a többi gabonaféléből ebből is lehet alapkását főzni. Előtte a búzamagokat érdemes egy éjszakára beáztatni, hogy könnyebben megfőjön. Csíráztathatjuk is őket, s készíthetünk a tíznapos csírákból búzafűlét is, amelynek rendszeres fogyasztása erősen antioxidáns és rák megelőző hatású. Süthetünk belőle kenyeret, de tésztát, süteményt, nokedlit is készíthetünk belőle, gyakorlatilag bármire alkalmas és az íze is remek.

Fotó:
mindmegette.hu

A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.

Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.

Chlorella – a szuper alga

Ismerünk már többféle algát is, ami szervezetünkre jótékony hatással bír, ide soroljuk a chlorellat is.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.

Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!