Menü

Minőségi és ősi gabonaféle

A tönkölybúza az egyik legkiválóbb és legértékesebb gabonafélék egyike, amelynek fogyasztásával szervezetünk számtalan ásványi anyaghoz és vitaminhoz optimális mértékben jut hozzá. Rendkívül tápláló, értékes étel, a belőle készült kenyér pedig sokkal egészségesebb, mint a hagyományos gabonákból sütöttek.

A tönkölybúzát több mint tízezer éve ismeri, fogyasztja és termeszti az emberiség. A szakértők szerint Dél-nyugat Ázsiában őshonos, ahonnan Mezopotámiába került és innen hódította meg Európát. A különböző régészeti feltárások már azt is bebizonyították, hogy a Kárpát-medencében mintegy nyolc ezer éve termesztik. 

A tönkölybúza népszerűsége az ókorban és a középkorban is töretlen volt, majd a XIX. században egyre inkább a feledés homályába veszett. Szerencsére a XX. század újra felfedezte magának, miután az egészséges életmódot követők és minőségi ételek után vágyók körében is egyre népszerűbbé vált.

Fontos tudni, hogy a tönkölybúza az egyetlen gabonaféla, amely mindenféle vegyszer nélkül termeszthető. Elnyomja a gyomokat, a magját körülvevő pelyva pedig védelmi funkciót is ellát, vagyis megőrzi a benne lévő mag egészségét mindenféle kártevőtől, kártékony betegségtől.

A tönkölybúza a többi búzaféléhez képest nagyon könnyen emészthető, magas rosttartalma miatt megtisztítja a beleket az ott lerakódott salakanyagoktól. Cukorbetegek is fogyaszthatják alacsony glikémiás indexe miatt. 

A rendszeresen tönkölybúzát fogyasztók beszámolói arról szólnak, energiáik kifogyhatatlanok. Sejt szinten hat a tönköly, az optimális működésre serkenti a szervezetet felépítő sejteket. Fittebbek leszünk, sőt megnövekszik a fizikai és szellemi teljesítő képességünk is. Nő a koncentrációnk és javul a memóriánk is. Ez többek között a rengeteg ásványi anyagnak, vitaminnak, magas fehérje, kovasav és esszenciális zsírsav tartalma miatt van.

Javítja a vérkeringést, tisztítja az ereket, csökkenti a vérnyomást, a koleszterin szintet. A kutatások szerint a B12 vitaminon kívül a teljes B vitamin palettát megtalálhatjuk benne. Sok E vitamint is tartalmaz, de jelentős a réz, a mangán, a vas, a foszfor, a szelén, a szilícium, a kálcium és a magnézium tartalma is.

A tönkölybúzából nagyon sokféle étel készíthető. Természetesen, ahogy a többi gabonaféléből ebből is lehet alapkását főzni. Előtte a búzamagokat érdemes egy éjszakára beáztatni, hogy könnyebben megfőjön. Csíráztathatjuk is őket, s készíthetünk a tíznapos csírákból búzafűlét is, amelynek rendszeres fogyasztása erősen antioxidáns és rák megelőző hatású. Süthetünk belőle kenyeret, de tésztát, süteményt, nokedlit is készíthetünk belőle, gyakorlatilag bármire alkalmas és az íze is remek.

Fotó:
mindmegette.hu

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!