Menü

Miért nem alszik a baba éjszaka?

A babák alvási szokása, ritmusa eltér a felnőttekétől, nemcsak alvásigényük más, hanem elve idegrendszerük sem elég érett ahhoz, hogy átaludják az egész éjszakát.

A nyugodt alvásban természetesen szerepet játszik az is, hogy mennyire lakott jól a baba. Eleinte azonban még nem tud egész éjszakára elegendő mennyiségű táplálékot elfogyasztani, így főként az első hónapokban hamarabb lesz éhes, és többször is felébredhet emiatt. Érdemes esetleg kitolni az esti szoptatást vagy vacsorát, így mindenki egy kicsit tovább aludhat majd.

Arra is fontos ügyelni, hogy ne kapjon a baba nehezen emészthető ételt, főleg nem az esti etetéskor. Szoptatás esetén is érdemes figyelni, hiszen az anya által fogyasztott nehezebb ételek a tejen keresztül a kicsi emésztését is megnehezíthetik. A hasi görcsök, puffadás miatt nehezebben tudnak elaludni a babák, és nyugtalanabbul is alszanak ilyenkor.

Az éjszakai ébredések a fogzási időszakban ismét gyakoribbá válhatnak. A fogak megindulása ugyanis fájdalommal és kellemetlenségekkel jár, ilyenkor a kisbabák nyugtalanabbá, ingerlékenyebbé és nyűgösebbé válhatnak. Ez éjszakára fokozódhat, mivel ilyenkor kevésbé tudják lekötni a figyelmüket más dolgokkal, például különböző tárgyak rágcsálásával, mely enyhíti a fogzással járó panaszokat.

Egyébként, ha egy mód van rá, az éjszakai pelenkázást ne rendszeresítsük, pusztán a pelenkázás miatt ne ébresszük fel alvó babánkat.

Fotó:
pixabay.com

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.