Menü

Fedezzük fel újra „régi” zöldségeinket!

Mindannyian tapasztalhatjuk, hogy egyre nagyobb hangsúly van az egészséges táplálkozáson. Ami régen teljesen természetes volt, az úgy tűnik ma már csak erőteljes tudatosítással lehet megőrizni.

Ezért aztán olyan hétköznapi, régen alapvető zöldségfélékre kell felhívni a figyelmet, mint a káposzta, mely egyre kevésbé kap helyet az étrendünkben. A káposzta sem egy csoda elixír, de ez az egyszerű, könnyen beszerezhető zöldségféle számos jótékony hatással bír, melyektől kár lenne megfosztani szervezetünket.

A káposzta leginkább magas C vitamin tartalmáról ismert, ugyanakkor gazdag még A és B vitaminban is, továbbá fellelhető benne: kálium, vas, foszfor, kalcium és jód is. A savanyított káposzta a savanyításnak köszönhetően megőrzi magas vitamintartalmát, ezért önmagában, „nyersen” is érdemes fogyasztani, akár savanyúságként is tálalhatjuk.

További fontos tulajdonsága, hogy helyreállítja a bélflórát, mivel erjedéskor jótékony hatású, savtermelő baktériumok szaporodnak el benne. Jelentős béltisztító hatása miatt, nyersen fogyasztva alkalmas romlott ételtől kialakult gyomorrontás kezelésére, panaszok enyhítésére.

Egyébként mivel rendkívül kalóriaszegény fogyókúrázóknak is ajánlják, tisztítókúrák során is alkalmazhatjuk, a népgyógyászatban pedig a köszvény elleni kúra alapvető elemeként tartják számon.

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!