Rossz szokásoktól van tele a hasunk
- Dátum: 2014.03.02., 20:33
- beidegződés, elhízás, étkezés, rossz szokások, Túlevés
Kevés súlyproblémával küszködő ember gondol bele abba, hogy elhízásuk fő oka egyszerűen a rossz beidegződés. A koplalás helyett, esetleg diéta mellett elég néhány szokáson változtatni a kívánt, egészségesebb cél érdekében.
A túlevés pofonegyszerű fogalom, többet eszünk annál, mint amire szervezetünknek szüksége van, ugyanakkor a rossz szokások beidegződése, természetes volta miatt nehéz változtatni rajta. Az emberek jelentős része túleszi magát, persze nem mindegy, milyen mértékben. Ennek nagyjából tudatában is vagyunk, de bőven akad olyan, aki a felismeréséig sem jut el a dolognak.
A lényeg, ha úgy érezzük, hogy pukkadásig ettük magunkat, puffadunk, feszülünk, nehezünkre esik a mozgás, és legszívesebben elaludnánk étkezések után, nos, akkor valószínűleg rossz úton járunk.
A szakemberek nem véletlenül mondják, hogy tessék naponta többször enni, ugyanis ekkor kisebb az esélye annak, hogy valaki túlságosan teleeszi magát. Aki megspórolja a reggelit, vagy a vacsorát praktikussági, vagy fogyókúrázási okokból, gondoljon arra, hogy a következő étkezésnél „visszanyalhat a fagyi”.
Kicsit furán hangzik, de rossz beidegződés például a túl nagy tányér használata, vagy az a szokás, hogy a mindig mindent maradéktalanul betakarítsunk az elénk tett táplálékból. Ha olyan az étel, nyugodtan lehet hagyni belőle, s későbbre eltenni.
A megfelelő folyadékpótlás hiánya szintén vezethet ahhoz, hogy túl sokat eszünk. Próbáljuk ki! Ha megvan a napi legalább két liter folyadék, az éhségérzet csökkenhet.
Hozzáállás és elhatározás kérdése az is, hogy étkezéseinket megfelelő rendben, normális körülmények között szervezzük. Érdemes erre időtervet készíteni, amihez az egész család megpróbál alkalmazkodni, mert „az útközben, vagy tévé előtt bekapok valamit” szokás több negatívumot is hordoz magában, s az egyik az, hogy elhízáshoz vezethet.
Fotó:
pixabay.com
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.