Menü

Mit együnk, ha fáj a fejünk?

A fejfájás és migrénes roham viszonylag sok embert érintő probléma. Célzott táplálkozással tehetünk azért, hogy kevésbé legyen esélyes a kialakulása.

Az emberek ritkán fordulnak orvoshoz egyszerű fejfájással, de még az időnként előforduló komolyabb típusúval sem, így a problémát kiváló okról természetesen nem sok fogalmunk lehet. (Persze erre, és a felkínált megoldás hatékonyságára akkor sincs garancia, ha szakemberhez fordulunk.)

Mindenesetre az arra hajlamosaknak érdemes a táplálkozással kombinálni, hátha sikerül megspórolniuk maguknak néhány rossz órát, vagy napot. A kávé, mint fejfájás elleni szer, hatásos lehet, ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a túlzott koffeinbevitel (például napi három-négy csészénél több) épp ellenkező hatással lehet, fejfájást válthat ki. A szakemberek azt tanácsolják, hogy együnk káliumban és magnéziumban gazdag ételeket, csodaszerek nincsenek, de a banánnak, a krumplinak, más gyümölcsöknek és zöldségeknek, vagy a mandulának szerepe lehet a fejfájás elleni megelőzésben.

A folyadékpótlás ebből a szempontból is fontos, a megfelelő bevitel hiánya fejfájáshoz vezethet. A halételek ugyanebbe a kategóriába tartoznak, rendszeres fogyasztásuk számos más előnnyel is jár.

A migréneseknek érdemes kerülniük a sok adalékanyag felhasználásával készített termékeket, valamint a magas tiramin-tartalmú élelmiszereket, a leveles zöldségek ugyanakkor szintén a megelőzésben kaphatnak szerepet.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.