Menü

Súlygyarapodás a terhesség alatt

Az orvosok szerint a terhesség alatt az ideális súlygyarapodás 10-14 kiló körüli összesen, de vajon ebből mennyi a baba súlya, mennyi a terhesség „járulékos költségei”, és mennyi kilót hízunk ténylegesen.

Egy egészséges újszülött 3- 3,5 kilót nyom, tehát a terhesség végére a magzat 3-4 kiló súlygyarapodást jelent önmagában. Ám plusz súlyt jelent a méh, méhlepény, és a magzatvíz is.

A mell nagyságát érintő változások is tükröződnek a súlygyarapodásban, ez mellenként negyed kilót is jelenthet. Kevesen tudják csak, hogy míg átlagosan egy ember szervezete körülbelül 5 liter vért keringet, addig a kismamák esetében a terhesség előrehaladtával ez elérheti a 6- 6,5 litert is, ami szintén plusz kilókban is jelentkezik.

Továbbá az élettani vízfelhalmozódásról sem szabad megfeledkezni, a kismama szervezetében a vízmegkötés folyamata is erőteljesebb. Átlagosan ezek a plusz élettani sajátosságok és a magzat súlya 10 kiló extra „rakományt” jelent, ami tulajdonképpen a szülést követően el is tűnik.

Ugyanakkor a szervezet bizonyos mértékben zsírtartalékot is felhalmoz, ezzel készülve például a szoptatásra.

A második harmadban heti 300- 500 gramm hízás figyelhető meg, míg a harmadik harmadra a baba is rohamos növekedésnek indul, ezért ilyenkor már a heti fél kilós súlygyarapodás sem ritka, főleg az utolsó időszakban.

Az ideális súlygyarapodás persze nehezen meghatározható, hiszen a kismama alkatától is függ, hogy hogyan alakul ez a folyamat. Aki elve súlyproblémákkal küzd, annak fokozottabban ügyelni kell a terhesség alatti hízásra, annak ellenére, hogy a súlygyarapodás ilyenkor elkerülhetetlen.

Általában azért az a legjobb, ha az első trimeszterben nem nagyon változik a kismama súlya, hiszen ekkor még a baba elhanyagolható plusz terhet jelent, vagyis a hízás még nem magyarázható természetes folyamat részeként.

Fotó:
pixabay.com

Koleszterin gyermekkorban

Magyarországon köztudottan szinte minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, ami szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet, azonban az megdöbbentő adat, hogy már az 1-3 éves magyar gyermekek fele is több koleszterint fogyaszt az ajánlottnál.

Mostantól okos SMS figyelmeztet

Egy éves kor alatt kapják a legtöbb oltást a gyermekek, a friss szülők pedig gyakran tanácstalanok, mikor, melyik esedékes éppen, és mit kell róluk tudni. A probléma megoldására jött létre a VaccInTime oldal, egy okos SMS rendszer, mely tíz nappal előre emlékezteti a szülőket gyermekük soron következő védőoltásaira, és segít eligazodni az oltásokkal kapcsolatos tudnivalókban. A szolgáltatás ingyenes és egy szülő több gyermekének oltásait is fejben tartja a szülők helyett.

Terhességi visszerek

Megpattant hajszálerek, kidudorodó kékes vastagabb erek a lábon és máshol…A visszerek nemcsak esztétikai szempontból hagynak kivetnivalót maguk után, de egészségi okokból is kockázatosak.

Nemcsak támogató szülők léteznek

A szülők szeretete, nevelése és támogatása nélkül nem lennénk ott, ahol vagyunk – mondják sokan. A pszichológia jeles képviselői valamennyien egyetértenek abban, hogy a szülőkkel való kapcsolat és a szülők hatása meghatározza a személyiségünket. De ez nem mindig pozitív hatás.

Elesik, beüti, lehorzsolja, becsípi…

„Figyelj, fiúk, nem tudsz mit tenni, ilyenek”- engem ezzel próbálnak vigasztalni az ismerősök, mikor valamelyiknek hupli, pukli, monokli, seb, horzsolás van a testén, fején, arcán, most épp a kisebbik fiamnak lila folt. Mert kergetőztek. Mert fiúk. Mert velünk mindig történik valami.