Menü

Már a piacon a medvehagyma

A tavasz első, új növénye az ínycsiklandó medvehagyma. Bódító illatú növény, amely nyersen és sütve, főzve egyaránt finom és egészséges.

A medvehagyma főleg a bükkös, tölgyes erdők aljnövényzetében nő, ahol megjelenik, ott szőnyegszerűen borítja a talajt. Évelő növény, amit márciustól elejétől virágzásáig gyűjthetünk, nagyjából április végéig. Végre az első zöld csokrokat már beszerezhetjük a piacokon, s érdemes kihasználni ezt az időszakot, hiszen ilyenkor még elég ritka a friss, új zöldség, gyümölcs, viszont a medvehagymából sokfélét készíthetünk.

A medvehagyma igen értékes gyógynövény. Magas C-vitamin tartalma miatt erős immunerősítő. A legerősebb béltisztító növény, amit csak ismerünk. Bármilyen emésztési problémára hatásos, de bélfertőzés esetén is bevethetjük. Lassan, de biztosan csökkenti a magas vérnyomást. Erős vértisztító, de a májra, az erekre, a vesékre is hasonlóan hat. Épp erősen tisztító, méregtelenítő hatása miatt a népnyelv úgy tartja, a téli álomból felébredő medve is ezt a növényt keresi először, hogy a hosszú pihenés után regenerálja szervezetét. Ezért lett a neve is medvehagyma.

Az időseknek különösen ajánlott a fogyasztása, a tüdőkór, vízkór, a heveny, idült köhögés, a nehézlégzés ellen is gyógyszer.

Szmogriadó esetén különösen érdemes rendszeresen fogyasztani, ólommentesítő hatású. A nagyvárosokban, vagy forgalmas helyeken élőknek ugyanígy tanácsos a medvehagyma szezonban mindennap enni belőle.

Enyhíti a szédülést, a fejfájást. Vérhígító hatású. Magas vastartalma a vérszegényeknek ideális.

Nem mehetünk amellett szó nélkül, hogy összetéveszthető a gyöngyvirággal és a tavaszi kikericcsel. Épp ezért mindig dörzsöljük meg a levelét, hogy érezzük bódító fokhagyma illatát, ellenkező esetben ne szedjük le a növényt, mert az említettek súlyos mérgezést okozhatnak, akár kismértékben is.

Nagyon sokféle étel készíthető belőle, de a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk. Persze készíthetünk belőle krémlevest, hozzá adhatjuk pogácsához is, vagy különböző húsételekhez, tésztákhoz is. Szinte mindenhez passzol.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.