Menü

Az első ezer nap

A legújabb kutatások életünk első ezer napjának kiemelt fontosságát hangsúlyozzák a későbbi egészségmegőrzésben.

A napokban bejárta a médiát egy tudatosságra nevelő, egészségügy kampány, amelyben azt emelik ki, hogy az első néhány év minőségi táplálkozása kiemelten fontos a későbbi egészségügyi állapot szempontjából. Mire kell a leginkább odafigyelni?

A kutatók szerint a fejlődés korai szakasza még annál is fontosabb, mint amit korábban állítottak. A gének helyett a táplálkozás szerepét hangsúlyozzák. A fogantatástól számított első ezer napban sok mindent el lehet rontani, ráadásul ezek olyan dolgok, amelyek később már szinte egyáltalán nem javíthatók, pótolhatók. Nőhet a cukorbetegség kialakulásának kockázata, az elhízásra való hajlam, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés esélye.

Tehát már a terhesség alatti érdemes különösen odafigyelni a megfelelő táplálkozásra, a születés után pedig jöhet az anyatej, amely az első hónapokban a legjobb, legteljesebb táplálék a babának. Fél évig mindenképpen ajánlják az anyatejet, sőt még azt követően is, ha van rá mód, de hat hónap után már fontos a hozzátáplálás is. Persze ekkor még az említett ezer nap egyharmadánál sem vagyunk, később sem lankadhat a szülők figyelme és fegyelme, hiszen a gyermek egy és hároméves kora között fontos fejlődési szakaszon megy át. Például ekkor erősödik meg igazán immunrendszere, ami kényes szakasz, és amelyet táplálkozással pozitívan és negatívan is befolyásolhatunk. Ami általában hibádzik az, hogy a gyermek nem jut elég D-vitaminhoz, kalciumhoz és cinkhez, alacsony a vas, valamint sok a cukor és szénhidrátbevitele. Amennyiben ezek terén tartjuk magunkat az ajánlásokhoz, rengeteg problémát megspórolhatunk csemeténknek a későbbi felnőtt életben.

Fotó:
pixabay.com

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?