Menü

Amikor izgalomba jövünk

Ki ne ismerné az érzést, amikor olyan hevesen ver a szíve, hogy majd kiugrik a helyéről, mind eközben az érzékszervei élesebben működnek, mint valaha, az elméje pedig éberré válik. Az izgalmi állapot után aztán legtöbbször jön az eufória, a boldogság, az öröm, a felszabadultság. Az adrenalin dolgozott benne.

Az adrenalin egy különleges hormon, amelynek termelődése után elönti az embert az eufória, a boldogság, az öröm, a felszabadultság, az elégedettség érzése. Legtöbbször sikerélményt, vagy izgalmat jelent a jelenléte. Azonban arról az esetről sem szabad megfeledkeznünk, amikor veszélyhelyzetben termelődik. Ilyenkor képes az ember az elképzelhetetlen, ember feletti teljesítményre.

Az adrenalin megjelenésekor a szervezet elképesztő munkába kezd. Az izmok felkészülnek a terhelésre, kitágulnak a vázizmok, az erek, fokozódik a szívműködés, megemelkedik a vércukorszint, turbó fokozatra kapcsol az agy, élessé válik az elme, kifeszül az idegrendszer, és beindul a zsírégetés is. Több olyan szerv, működése amelyre adott szituációban viszont nincs szükség, lelassul.

Az ember például vészhelyzetben az adrenalin segítségével képes védekezni, vagy menekülni olyan erővel, gyorsasággal, amelyre egyébként, normál esetben nem lenne képes. A sportolók esetében az adrenalin segít abban, hogy teljesítő képességük maximumát ki tudják hozni magukból. Sok diák pedig az adrenalinnak köszönheti, hogy nem blokkol le vizsga közben, hanem még olyan dolgokra is emlékszik, amire átlagos esetben képtelen lenne.

Az adrenalin azonban veszélyes is lehet. Sokan ugyanis adrenalin függőségben szenvednek. Ez azt jelenti, hogy az adrenalin okozta érzés miatt keresik a veszélyt, az extrém helyzeteket, szituációkat, miközben nem ismerik a félelmet és nem fogják fel, hogy tevékenységük közben mekkora veszélynek vannak kitéve. Eközben nem érzik a hideget, a forróságot, az éhséget, a szomjúságot, szervezetük még maximális fokozaton pörög. Az eufóriát hajszolják újra és újra. S ha ez nem jön, akkor kiégettnek, boldogtalannak érezhetik magukat, depresszióba eshetnek. Ilyen esetben szakember segítségére is szükség lehet.

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.