Menü

Hogy kezeljük az Alzheimer-kórt: felismerés és türelem

Az Alzheimer-kór a demencia egyik leggyakoribb formája, mely fokozatosan, lépésről lépésre veszi uralma alá a személyiséget. A kór következtében kialakuló magatartásváltozás a kívülállók, hozzátartozók számára nehezen kezelhető.

Az Alzheimer-kór legnagyobb rizikó tényezője az életkor, 65 éve felett évről évre nő a betegség kialakulásának kockázata. Érdekes hogy a nők között kétszer olyan gyakran fordul elő, mint a férfiaknál.

Alattomos betegségről van szó, mivel a leépülés lassú folyamat során következik be, akár 10-15 évig is eltarthat. Finom hangulatváltozásokkal kezdődik, amely memóriazavarral összefüggő tünet, de sokáig nem realizálódik, mivel ezeket a változásokat általában az emberek az öregedés természetes velejárójának értékelik.

Ahogy súlyosbodik a betegség, úgy indul hanyatlásnak az emlékezeti működés, és ezzel párhuzamosan erőteljes szociális visszahúzódás is tapasztalható. Mivel a memóriazavar egyre jobban elhatalmasodik a betegen, ez határozottan negatív hatással van a kommunikációra is, fokozatosan csökken a beszédaktivitás, ami szintén a magány tudatállapotát mélyíti.

Sajnos a betegség nem gyógyítható, a jelenleg alkalmazott kezelések csupán a folyamat lassítását célozzák. Azonban a tüneti jellegű kezelések is fontosak lehetnek, hiszen esetleg éveken át minőségileg jobb állapot tartható fenn segítségükkel.

A környezet számára nehezen kezelhető a betegség következtében tapasztalható fokozatos szellemi hanyatlás, illetve magatartásváltozás. Általában a hozzátartozók igyekszenek „racionalizálni” a tüneteket, és sokszor úgy értékelik a romló állapotot, hogy a beteg elhagyja magát. Sajnos mivel a betegség nem gyógyítható, kívülállóként nem sokat tehetünk, de nagyon fontos, hogy felismerjük a betegség tüneteit, és a lehető legnagyobb türelemmel forduljunk a beteg felé.

Fotó:
Pixabay.com

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.