Menü

Miről álmodik a nő? Nem arról, amiről a férfi…

A Montreal Egyetem pszichológusai egy vizsgálat során feltérképezték, hogy milyen motívumok jellemzik a férfiak és milyenek a nők álmait.

Alapvető különbségeket regisztráltak a vizsgálat során, nemi különbség mutatkozott az álmok témáiban, gyakoriságaiban, és szereplőiben is.

A férfiak rossz álmai többnyire természeti katasztrófáról, háborúról szólnak, a nők álmai ezzel szemben személyes konfliktusokat, ellentéteket reprezentálnak. Egyébként a kutatás arra is rámutatott, hogy a férfiak álmai agresszívabbak, a nők esetében pedig többször szerepel egy segítő karakter, aki a végkifejletet pozitív irányba „tereli”.

A vizsgálat eredményei annyira nem meglepőek, mivel az álmokban megjelenő különböző mintázatok is a férfiak és a nők eltérő szerepeit, gondolkodási stílusát és kommunikációs jegyeit képezik le. Evolúciós szempontból is levezethető, hogy a férfiak társadalmi szerepe alapvetően mindig a külső, idegen veszélyforrások elhárítására irányult, és a védelmezés jelent meg főfeladatként. A női szerep ugyanakkor a kapcsolatok és a családi környezet viszonyrendszerében bontakozott ki.

Bár a nemi szerepek ilyen alapú elhatárolásának jogosultsága egyre jobban megkérdőjelezhető, mégis a szocializáció részeként a nők alapvetően egy befelé forduló, család és kapcsolat centrikus fókuszra hangolódnak rá, míg a férfiak a „külvilág” veszélyeire, küzdelmeire.

Az eltérő fókusz révén különböző ingerekre vagyunk érzékenyek, ebből adódóan másféle tapasztalás is jellemző. A külvilágból érkező ingereket pedig álmainkban dolgozzuk fel, ezért egyáltalán nem meglepő, ha álmaink nemi különbségeket is mutatnak.

Persze olyan egyszerű magyarázatok is vannak a háttérben, mint például a férfiak álmai azért agresszívebbek, mert több horrort illetve thrillert néznek, míg a nők inkább az érzelmesebb drámákat részesítik előnyben.

Egyébként abban is mutatkozott némi különbség a nemek között, hogy mennyire gyakran álmodnak. A nők ez alapján többet álmodnak, de a szakemberek feltételezik, hogy nincs szó ilyen jellegű különbségről, egyszerűen csak jobban foglalkoztatja őket, és hajlamosabbak feleleveníteni, még a férfiak nem tulajdonítanak jelentőséget nekik és ezért kevésbé is emlékeznek rá.

Fotó:
pixabay.com

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.