Menü

A Nap virága

A kamilla az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, amelyet szerte a világon igazi hungarikumként emlegetnek. A jó idő beköszöntével mi magunk is begyűjthetjük értékes, gyógyító virágját, amit aztán később számtalan módon felhasználhatunk.

A kamillát a német orvosok már a XIV. századtól kezdve univerzális gyógynövényként tartották számon, olyan hasznos szerként tekintettek rá, amely mindenféle baj ellen bevethető. Már az ókori egyiptomiak és a görögök is szívesen alkalmazták mindenféle nyavalyára. Utóbbiak főként nőgyógyászati problémák ellen használták.

Felhasználása valóban igen széleskörű. Az orvosi székfűt (hivatalos nevén így emlegetik) leggyakrabban forrázatként készítik el. Ilyenkor a kívánt adagot felforralt vízzel leöntjük és letakarva állni hagyjuk 15-20 percig. Érdemes ezután leszűrni, de ha nem teaként szeretnénk felhasználni, akkor nyugodtan hagyjuk a vízben a növénykéket.

A kamillához hozzájuthatunk patikában, vagy drogériában, de akár mi magunk is begyűjthetjük és kiszáríthatjuk. Szerencsére egyébként épp most el a begyűjtés ideje. Azokat a virágokat csippentjük le, amelyek már szépen kinyíltak és a közepük élénk sárga. A kis növényeket ezután tálcára, vagy finom textíliával bevont rácsra helyezzük és öt-hat napig, hűvös, száraz helyen száradni hagyjuk. Lehetőleg ne napfényes helyre tegyük a kamillát, inkább a padlásra, a kamrába, vagy egyszerűen valamilyen sötétebb polcra. Ha kiszáradtak a virágok, akkor pedig zárható üvegbe, edénybe tegyük. Akár egy évig is felhasználható a szárítmány.

A kamillát, amely erős gyulladás csökkentő, fertőtlenítő, nyák- és hurut oldó, hashajtó, gyomornyugtató, lemosóként, borogatásként, inhaláló szerként is használható, de fürdővízbe is beleönthetjük, de gargalizálásra is jó, vagy közvetlenül teaként.

A kamillateát különösen érdemes kúraszerűen alkalmazni, ha sok stressz ér minket, mert tisztítja az elmét, nyugtatja az idegeket.

Fotó:
pixabay.com

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.