Menü

A Nap virága

A kamilla az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, amelyet szerte a világon igazi hungarikumként emlegetnek. A jó idő beköszöntével mi magunk is begyűjthetjük értékes, gyógyító virágját, amit aztán később számtalan módon felhasználhatunk.

A kamillát a német orvosok már a XIV. századtól kezdve univerzális gyógynövényként tartották számon, olyan hasznos szerként tekintettek rá, amely mindenféle baj ellen bevethető. Már az ókori egyiptomiak és a görögök is szívesen alkalmazták mindenféle nyavalyára. Utóbbiak főként nőgyógyászati problémák ellen használták.

Felhasználása valóban igen széleskörű. Az orvosi székfűt (hivatalos nevén így emlegetik) leggyakrabban forrázatként készítik el. Ilyenkor a kívánt adagot felforralt vízzel leöntjük és letakarva állni hagyjuk 15-20 percig. Érdemes ezután leszűrni, de ha nem teaként szeretnénk felhasználni, akkor nyugodtan hagyjuk a vízben a növénykéket.

A kamillához hozzájuthatunk patikában, vagy drogériában, de akár mi magunk is begyűjthetjük és kiszáríthatjuk. Szerencsére egyébként épp most el a begyűjtés ideje. Azokat a virágokat csippentjük le, amelyek már szépen kinyíltak és a közepük élénk sárga. A kis növényeket ezután tálcára, vagy finom textíliával bevont rácsra helyezzük és öt-hat napig, hűvös, száraz helyen száradni hagyjuk. Lehetőleg ne napfényes helyre tegyük a kamillát, inkább a padlásra, a kamrába, vagy egyszerűen valamilyen sötétebb polcra. Ha kiszáradtak a virágok, akkor pedig zárható üvegbe, edénybe tegyük. Akár egy évig is felhasználható a szárítmány.

A kamillát, amely erős gyulladás csökkentő, fertőtlenítő, nyák- és hurut oldó, hashajtó, gyomornyugtató, lemosóként, borogatásként, inhaláló szerként is használható, de fürdővízbe is beleönthetjük, de gargalizálásra is jó, vagy közvetlenül teaként.

A kamillateát különösen érdemes kúraszerűen alkalmazni, ha sok stressz ér minket, mert tisztítja az elmét, nyugtatja az idegeket.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.