Menü

Terhességi cukorbetegség: odafigyelést igényel

A várandóság második trimeszterében kerül sor a terheléses cukormérésre, melyet nagyon kellemetlen vizsgálatként tartanak számon. Bár valóban mindenki el tud képzelni jobb „menüt” 75 gramm cukrot tartalmazó víznél, és a vérvétel sem túl kellemes, mégis alapvető fontosságú vizsgálatról van szó.

A kezeletlen terhességi cukorbetegség ugyanis veszélyes lehet mind a babára, mind a kismamára nézve. A terhességi cukorbetegségnek nem feltétlenül vannak előjelei, megfelelő diétával ugyanakkor hatékonyan kezelhető, és szülés után többnyire elmúlik.

De mi áll a terhességi cukorbetegség hátterében? A rendszertelen táplálkozás, túlzott szénhidrátfogyasztás, és mozgásszegény életmód egyaránt elősegítheti a cukorbetegség kialakulását, de várandóság alatt egyéb okok miatt is, egészséges táplálkozás ellenére is kialakulhat.

A terhesség során ugyanis a méhlepény olyan hormonokat termel, amelyek ronthatják a kismama vérében az inzulin hatékonyságát. Ennek következtében egy csökkent glükóztolerncia állhat elő, ami tulajdonképpen a cukorbetegséget megelőző állapot. Amennyiben a vércukorszint tartósan magas, a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel. A sok inzulin fokozott súlygyarapodáshoz vezethet a babánál is, ráadásul ödémásodást, valamint rossz oxigénellátást idézhet elő.

A terhességi diabétesz során általában ritkán kerül sor inzulinos kezelésre, legtöbbször diétát írnak elő a kismama számára. Általában ez a diéta napi ötszöri étkezést jelent, melyek alakalmával szigorúan szabályozott a szénhidrátbevitel. Ez azért fontos, hogy a hasnyálmirigy egyenletes terhelésnek legyen kitéve, és ne ingadozzon szélsőségesen a vércukorszint.

Fotó:
pixabay.com

A gyerekvállalás lélektana

Van, aki szerint kínos, van, aki szerint tabu, más szerint viszont nagyon is kibeszélendő téma a gyerekvállalás. Általában az egészségi és anyagi vonzatait vizsgáljuk meg, pedig a lélektana sem utolsó szempont.

Hogyan érjük el, hogy a gyermek zöldséget és gyümölcsöt egyen?

A fenti kérdés a mai napon jutott eszembe. A munkahelyen megkérdezte az egyik kolléganő, kérek-e sült tököt. Beugrottak gyerekkori emlékeim, amikor semmi mást nem utaltam jobban, mint éppen a sült tököt. De aztán nem csak a kalandvágy ébredt fel bennem, hanem arra is gondoltam, érdemes talán megkóstolni, mert sok mindennel voltam így kisgyerekként, hogy egyszerűen rá se tudtam nézni, már az illatától is rosszul voltam, később mégis egészen megkedveltem. Ilyen volt például a karfiol vagy az ahhoz nagyon hasonló karalábé. Végül nagyon ízlett a sült tök is. Ezek után azon kezdtem el gondolkodni, vajon mennyire volt nehéz rávenni akár óvodás koromban a zöldségre és a gyümölcsre. A gyerek pedig gyerek marad, akármikor is születik, így örök a kérdés: hogyan szoktathatjuk rá csemetéinket az egészséges táplálkozásra?

A változatos étrend előnyei

A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás kulcsfontosságú a gyerekeknek, hogy a bennük rejlő lehetőségek a felszínre tudjanak törni. Ez alatt a fizikai megjelenésüket, a jó közérzetüket, az iskolai sikereiket, illetve az általános hangulatukat értjük.

Veszélyes gyerekjátékok

A gyerekjátékok általában aranyosak, érdekesek, sok örömöt szereznek, és fejlesztik a képességeket - ám ha kiválasztásuk során nem figyelünk, akkor nagy bajt is okozhatnak.

Egészséges életre nevelnéd gyermeked?

Az életmódját mindenki maga választja, de azért van hatása annak, ahogyan a körülöttünk lévő emberek, a hozzánk legközelebb álló személyek élnek. Ez az állítás a gyermekekre hatványozottan igaz. Ezért nekünk, felnőtteknek még nagyobb felelősséggel kell eljárnunk velük kapcsolatban