Menü

Vöröslencse, a keleties kedvencünk

Sokan csak újév első napján fogyasztanak lencsét a gyarapodás babonája miatt, pedig érdemes rendszeresen alapanyagként használnunk a főzésnél. A hagyományos lencsével bajlódni nincs ideje mindenkinek, hiszen már előző nap be kell áztatni ahhoz, hogy puhára tudjuk főzni, néhányan pedig a semleges barnás-szürkés színe miatt nem szimpatizálnak vele.

Nekik is kifejezetten ajánljuk a vöröslencsét, ami egyelőre kevésbé elterjedt a magyar konyha ételei között. Ez a fajta hántolt, emiatt sokkal hamarabb megfő, mint más hüvelyes növények. A színe vöröses, főzéskor narancssárgává fakul, szemei a klasszikus lencsénél jóval kisebbek.

Felhasználási lehetősége széles körű: készíthetünk belőle leveseket, dhal-t (indai sűrű levest), főzeléket, vagy pástétomot. Utóbbit azoknak javasoljuk, akik a bolti, adalékanyagokkal dúsított      vaj- és sajtkrémek, felvágottak helyett házilag készült, természetes ételt szeretnének fogyasztani a kenyérhez. Készíthetjük hagymával, répával, vagy mustárral.

Bármit is készítünk belőle, nagyon jól illik hozzá fűszerként a koriander, kurkuma, kömény, paprika (akár csípős), gyömbér és a bazsalikom.  Ha már unjuk a rizi-bizit, akkor borsó helyett érdemes vöröslencsét tennünk a rizshez. Kifejezetten jól illeszkedik hozzá, és a kisebb szemek révén tökéletesen összekeverhető. Sajnos általános, hogy manapság túlzottan lágy ételeket fogyasztunk, ezek pedig nem tesznek jót a fogaknak. Ezt elkerülvén a vöröslencsét csak kevés vízzel pároljuk meg, amíg a szemek el nem kezdenek szétesni egy kicsit. Ezt adjuk főtt barnarizshez, így „ropogósabb”, de nagyon finom zöldséges rizst kapunk.

A vöröslencse fogyasztása nemcsak a könnyű elkészítés és az esztikus kinézete miatt javasolt, hanem mert rostban és vitaminokban gazdag: sok folsavat, omega-3 és omega-6 zsírsavakat, magnéziumot tartalmaz. Isoflavonoid tartalma a mellrák megelőzésében segít. Tekintve, hogy nagyon jó szerotonin-forrás, hozzájárul a levertség és depresszió megelőzéséhez. Kiváló fehérjeforrás, így a vegetáriánusok is gyakran fogyasztják, főként hogy a védikus konyha kedvelt alapanyaga.

Receptajánló: pároljunk meg egy nagyobb palacsintasütőnyi vöröslencsét, és adjunk hozzá 500g mascarponét (fogyókúrázók használhatnak 8%-os zsírtartalmú Oké főzőtejszínt is). Ezt főzzük össze és fűszerezzük bazsalikommal, oregánóval, tengeri sóval, színes borssal. Az elkészült szószt keverjük össze teljes kiőrlésű masnitésztával. Könnyen és gyorsan elkészíthető, finom étel.

Fotó:
pixabay.com

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

A sztívia ritkán hallott mellékhatásai

Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Milyen a mikrobiom diéta?

„A fogyás a belekben kezdődik” – tartja a mikrobiom diéta, de pontosan mit is jelent ez az étrend, életmód, szemlélet?

Nyugtató gyógynövények stressz, szorongás ellen

Átérzem a stresszes napokat. Sokszor hiába a jótanács, „ne idegeskedj”, „ne vedd fel” „ne vedd magadra” „engedd el” „ne izgulj ezen” – bizony, aki stresszes helyzetben van, annak nem olyan egyszerű ezt csettintésre másként érezni.

Tudnivalók a dán diétáról

A dán diéta alatt meglepően hamar kopnak lefelé a kilók, a zsír- és szénhidrátbevitel jelentős csökkentése miatt. Bár rövid idő alatt szemrevaló eredményt garantál, meg is kell hozni érte az áldozatot. Van pár szigorú szabály, amit be kell tartanod, egyébként nem sikerül.