Menü

Az Óceán Műanyag Projekt

  • Dátum: 2014.06.07., 19:04

A folyókba, s ezeken keresztül a tengerekbe, óceánokba kerülő műanyag szemét évente 1 millió madarat, bálnát, teknőst, delfint és más állatot öl meg. Ráadásul a szemét egy része „mikroműanyagként” a tányérunkon landol. A környezetvédelmi, állatvédelmi és egészségügyi kihatású problémára született egy megoldási séma, ami ha követőkre talál, akkor komoly eredményekkel kecsegtet.

Óvatos becslések szerint is legalább 1 millió madár, 100 ezer cápa, teknős, delfin és bálna hal meg minden évben a lenyelt műanyag szennyeződésektől. Csak a Csendes-óceán északi részében évente 24.000 tonna műanyagot nyelnek le a halak. (Ez a mennyiség megfelel 480 millió 2 literes műanyag flakonnak, vagy 132 kék bálna súlyának.) Ráadásul a műanyag szemét a táplálékláncon keresztül az emberek tányérjára is eljut „mikroműanyag” formájában.

Az Óceán Műanyag Projekt

A projekt célja, hogy minél nagyobb mértékben csökkenjen az óceánokban található műanyag hulladék mennyisége. Ennek haszna abban nyilvánul meg, hogy egyfelől megmenekülnek az értelmetlen haláltól az érintett területeken élő a halak, emlősök, másfelől az emberek elé is egészségesebb (kevesebb „mikroműanyagot” tartalmazó) élelmiszer kerül.

A környezetvédelmi és egyúttal egészségügyi hatásokkal is bíró problémát az egyik legnagyobb ökológiai mosószergyártó és tisztítószergyártó (az ECOVER) - a tengerek, óceánok rendszeres tisztításával, műanyag szennyeződések kihalászásával igyekszik orvosolni.

Az óceán tisztításához már meglévő felszereléssel rendelkező halászhajókat bíznak meg, amelyek egy-egy halászás alkalmával 2-8 tonna műanyagot is képesek összeszedni az óceánból, amit később a rendhagyó halászatot megrendelő cég újrahasznosít.

A halászott műanyag szemétből és alapanyagból úgynevezett „Óceán flakonokat” gyártanak, amelyek 10%-a az óceánokból összeszedett műanyag szemétből készül, a fennmaradó 90% pedig egyéb forrásból származó műanyag újrahasznosításából születik. A flakonokba öko, tehát környezetbarát mosogatószer kerül.

Ígéretből sikeres kísérleti projekt

A most megvalósult csomagolás innovációra még 2013-ban utalt a cég. Akkor azt ígérték - és egyúttal vállalták -, hogy hamarosan egy új, rendhagyó újrahasznosításon alapuló csomagolás technikát dolgoznak ki. Az Óceán Plasztik Projekt néven futó program most, 2014-ben ért révbe. A tervek szerint idén 1 tonna óceánból kihalászott műanyag szemetet használnak majd fel flakongyártásra, jövőre ezt a mennyiséget szeretnék 3 tonnára emelni.  

A közeljövőben a projekt fontos célkitűzése az is, hogy szélesítse a halászati hálózatot és fejlessze az újrahasznosítási hátteret, továbbá hogy megkönnyítse az óceánból származó műanyag szemét gyártókhoz való eljutását. Jelenleg ugyanis ezek újrahasznosítása, felhasználása - számos gyártó számára - túl nagy erőfeszítést igényel. 

Tom Domen, a cég Fenntarthatósági Innovációs Managere hisz abban, hogy ez a projekt is segít majd a kormányok és más nagyobb befolyással bíró szervek figyelmét felhívni az „Óceán-szemét” problémára. A cél az, hogy a műanyag szemetet visszajuttassuk a vízből oda, ahonnan elindult, a fogyasztókhoz. Úgy véli: azon a ponton már túl vagyunk, hogy olyan csomagolást készítsünk, ami kevésbé rossz. Olyat kell készíteni, ami jó, hasznos a világ számára.

Forrás, fotó:
www.ecover.hu

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.