Szotyola az egészségért
- Dátum: 2025.07.04., 09:58
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- cink, E-vitamin, immunerősítő, kalória, magnézium, napraforgómag, rosttartalom, szelén, tápanyag
Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.
Nyár közepén mindenki láthatja, ahogy a napraforgók keresik a Nap sugarait, hogy fejükkel felé forduljanak, bennük növesztve a finom magokat. Sokféleképpen ismerhetjük, mint például napraforgó, szotyi, makuka, vagy, ahogy Tolna vármegyében mondják egy-egy településen, biber. A magokat nem csak rágcsálnivalónak termesztik, hanem fontos olaj alapanyag, és állatok etetésére is szolgál. Észak-Amerikából érkezett hozzánk ez a növény és a 16-17. században kezdett elterjedni felénk, akkor is inkább dísznövényként. Mikor kikerült a termőföldekre, rájöttek, hogy minden részét remekül lehet hasznosítani. A magokból olajat sajtoltak, a szárából fontak, vagy csak simán a kályhára dobták tüzelőként.
A napraforgómag a sütési olajunk és a margarinjaink elengedhetetlen alapanyaga, melyet sokkal egészségesebbnek vélnek, mintha állati zsiradékban/zsiradékkal sütnénk. Ezeket a termékeket vegetáriánusok, vegánok, vagy laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Ám nem ebben rejlik az egyetlen különlegessége, hanem abban is, hogy rendkívül gazdag tápanyagokban, vitaminokban is.
Találunk benne B- és E-vitamint, cinket, folsavat, foszfort, szelént, káliumot, vasat és magnéziumot is. Picike mag hatalmas értékekkel. Telis-tele van telítetlen zsírsavakkal, melyek szívünk és érrendszerünk karbantartói, a koleszterinszintet is remekül csökkentik. A cink és a szelén szuper immunerősítő, az E-vitaminnal karöltve elősegítik sejtregenerációt, ezzel pedig küzdenek a gyulladások ellen. A benn lévő magnéziumról már mondani sem kell, hogy izmaink és idegrendszerünk nem képes helyesen működni nélküle.
Az E-vitamin bőrünk szépségének hűséges társa, ez társulva a cinkkel és a B-vitaminnal, közösen erősítik a haj és a körmök szerkezetét, segítik a növekedést. Akiknek magas a vércukorszintjük, szerényen, kis adagokban remek alternatíva a nassolnivaló csokoládék és egyéb cukorban gazdag ételek helyett. Szórhatjuk kenyértésztába, péksütemény tetejére, müzlistálba, de egy laza saláta príma ízesítője is lehet. Amellett, hogy nagyon egészséges, érdemes odafigyelni pár dologra vele kapcsolatban. Először is fogyókúrázók csak mértékkel fogyasszák, hiszen igencsak magas a kalóriatartalma, ami nem éppen kedvező a kilók leadásának szempontjából. A másik pedig, hogy rosttartalma is számottevő, szóval mindig ügyelni kell arra, hogy elegendő folyadékkal kísérjük az útját gyomrunk felé.
A szotyola, vagy napraforgómag nem csak nagyon finom, hanem egészséges is, a benne található ásványi anyagok és vitaminok segítenek szervezetünknek a megfelelő működésben.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.