Menü

Öregség, nem betegség

A legtöbb ember fél az öregedéstől, de ennek hátterében az áll, hogy az öregkort azonosítjuk a magánnyal, a betegségekkel, és tulajdonképpen az elmúlással is. Ezektől nem véletlenül rettegünk, azonban idősebb korunkban is mi írjuk a történetünket, és ha nem temetjük el mindjárt magunkat az az első ősz hajszálak megjelenése után, akkor teljesebb életet is élhetünk, mint gondolnánk.

Persze nem könnyű, hiszen a társadalom a világra való jogot gyakran csak a fiataloknak tartja fenn, és lépten-nyomon abba ütközünk, hogy élni csak fiatalon, szépen, erőnk teljében érdemes, ami utána következik az már csak egy unalmas és nehézkes hosszabbítás, amit maximum csak elviselni lehet, élvezni nem.

Először is elvárásainkat kell átgondolnunk, ne ragaszkodjunk foggal- körömmel a fiatalkori világmegváltó álmainkhoz, és ne keseregjünk életünk hétköznapisága felett. Idősebb korban is számos lehetőség van az önmegvalósításra, talán még több, mint előtte. Több mindenre van időnk, és talán végre kicsit önzőbbek is lehetünk. Rajtunk múlik, hogy elfogadjuk a változásokat és keressük az új életperiódus lehetőségeit, örömeit, vagy önsajnálatba kezdünk és átadjuk magunkat a „lelki öregedésnek”.

A változás az élet minden területére kihat, változik a párkapcsolat, a szülői szerep, ehhez bizony alkalmazkodni kell, nem ragaszkodhatunk mereven fiatalkori élethelyzeteinkhez és szerepeinkhez.

Egy idősebb életkor épp annyira lehet üres, boldogtalan és céltalan, mint egy fiatalkor. És ez persze fordítva is igaz, idősebb korban is élhetünk motivált, boldog, kiegyensúlyozott életet. Éveink számának ne tulajdonítsunk túl sok jelentőséget, életkorunk tény, önmagában nem lehetőség, de nem is akadály. 

Fotó:
pixabay.com

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.