Menü

Hasznos a mályva virágja

Itt a mályvavirágzás ideje, nálunk is egyre közkedveltebb annak cserjés változata, a Hibiscus syriacus, amely akár 1,5 - 2,5 méteres magasságot is elérhet. Azért szeretik, mert sok virágot hoz, és mind a fehér, mind a lila változata nagyon mutatós, általában a kettőt együtt ültetik. Ez az „általános” fajta, de találhatunk többféle színváltozatban is. A legjobb, hogy a korábbi cikkünkben említett leanderekkel szemben nem mérgező. Kirándulás közben gyakran találkozhatunk az erdei mályvával, melyet gyógynövényként alkalmaznak, leginkább papsajt néven elterjedt. Ez az elnevezés a termésére utal.

Érdekesség, hogy a mályva egyes fajtáit még levélzöldségként is fogyasztják! Az erdei mályva pedig flavonoidokat tartalmaz, amelyek hasznossága egyre közismertebb a természetes gyógymódot, vagy általános immunerősítést kedvelők körében. Mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazzák: utóbbi esetén azért, mert erősen csökkenti a bőr viszketését, és kezeli a bőrbetegségeket, nyugtatja a bőrt. Ezt bizonyítja, hogy Hippokratész és tanítványai már az ókorban is borogatásokat és teákat készített belőle ezzel a céllal.

Belsőleg pedig a szájüregtől kezdve egészen a vastagbélig „kezel”: nemcsak a bőrt, hanem a száj-nyálkahártyát is nyugtatja, sőt fájdalomcsillapító hatása is van. Kezelnek vele légúti problémákat: kiváló köhögéscsillapító hatású, és nyugtató hatása a hörgőbántalmak esetén is hasznos. Végül, de nem utolsósorban a vastagbélgyulladás gyógyítására is alkalmazható, és még a székrekedés ellen is segítség.

Dupla haszon tehát, hogy szép virágot csodálhatunk, miközben egy nagyon hasznos, főként tehát a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert növénnyel van dolgunk. Tudta, hogy a tatárjárás idején fontos ínségeledelnek számított? Az erdei mályvát is szaporíthatjuk otthon, viszonylag kevés gondozással. A lényeg, hogy mindegyik fajtája a tűző napot, meleget kedveli, és nem igényel sok öntözést. 

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!