Menü

Óvatosan a természetes vitaminokkal is

Nem mind arany, ami fénylik! Sajnos ez a természetes vitaminokra is igaz. Kevesen tudnak róla, hogy a természetes alapanyagú vitaminok, étrend-kiegészítők néha nagyon messze állnak a valódi természetességtől. Noha az alapanyag természetes, de mire a vitamin a boltok polcaira kerül a vitamin, mindenféle vegyi eljáráson esik át.

Sajnos Magyarországon (de sok más országra is igaz ez) semmiféle szabályozás nem létezik arra vonatkozóan, hogy mely termékekre írhatják rá, hogy „természetes”, „natúr”, stb. A pontosan fogalmazó cégek úgy hirdetnek, hogy „csak természetes alapanyagú összetevőkből” készült. Mindez hiába, ha az ételekhez hasonlóan (pl. étolaj) itt is vegyi úton vonják ki az összetevőket, vagy kezelik az alapanyagot a megfelelő állag, forma elérése érdekében.

Még rosszabb, hogy rengeteg, alapanyaga miatt természetesnek hirdetett készítmény tartósítószert tartalmaz. Hiába tehát a természetes forrás, ha közben rejtett tartósítószereket fogyaszt! Kevésbé ártalmas, de bosszantó dolog, hogy a vitaminokhoz, étrend-kiegészítőkhöz, gyógykészítményekhez gyakorlatilag „kitöltő anyagokat” használnak. A fő összetevő nem az a természetes alapanyag, amit a termék neve alapján gondolnánk, hanem a nagy része vivőanyag. Figyelje meg tehát, hogy milyen arányban tartalmazza a készítmény azt az alapanyagot, amiért a terméket választotta! Valamint vizsgálja meg jól az összetevők listáját.

A vitaminok esetén máris elsődleges szűrő lehet, ha a címkén nem olvashatóak pontos adatok, például összetevők, vagy a hatóanyag-tartalom. Nem mindig egyszerű megállapítani, hogy az adott összetevő mit takar pontosan, ezért érdemes az interneten keresgélni a valóban természetes készítmények után, valamint kikérni a tapasztalt bioboltok, szakemberek véleményét. 

Fotó:
pixabay.com

Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.

A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.